Asırlar öncesinden günümüze ulaşan bir lezzet turşu. İlk olarak ne zaman kurulduğu bilinmiyor. Tek bilinen anavatanının Asya'dan Akdeniz'e uzanan coğrafya olduğu. Zengin gıda kaynaklarına sahip olan bu bölgede sebzeleri uzun süre saklayabilmek amacıyla uygulanmaya başlanmış. Sonrasında da dünyanın dört bir yanına yayılmış.
Bazılarımızın çocukluğunda vardır turşu dolu anılar. Olmayanlarınsa anne ve babaları yaşamışlardır defalarca bu seremoniyi. Kış hazırlıklarının en önemli parçalarından biridir turşu kurmak. Şimdiyse durum biraz farklı. Sebzeleri saklamaktan çok yemeklerin tadına tat kattığı, onlara eşlik ettiği için tüketiyoruz turşuları. Vazgeçemediğimiz bir lezzet haline geldi zaman içerisinde. İstediğimiz an gidip bir yerlerde satın almak mümkün. Yine de asırlar öncesinden gelen bir gelenek, yemek kültürümüzün vazgeçilmez bir parçası aynı zamanda. Bu geleneği yaşatmak adına bizler her yıl turşu kuruyoruz çocuklarımızla.
Bütün malzemeler yıkanıp, kesilip hazırlandığında hep birlikte mutfakta bir araya geliyoruz. Önce sarımsak ve nohut atıyoruz kavanozlarımızın dibine. Ardından rengarenk doldurmaya başlıyoruz içlerini. Lahana, havuç, karnabahar, domates, salatalık, fasulye... Bir anda renkleniveriyor kavanozlar.
O kadar iştah açıcı görünüyor ki sebzeler bir yandan da atıştırmaktan kendimizi alamıyoruz.
Bazı kavanozlar biraz fazla dolsa da sonunda turşu suyunu doldurup kapaklarını kapatıyoruz kavanozların.
Bu kışın turşuları da kuruldu. Akşam çocuklar evlerine kendi kurdukları turşularla gelecekler. Kendileri biliyorlar ama biz yine de hatırlatalım; on beş gün kadar beklemeleri gerekecek. Sonrasında bu kışın en leziz turşusunun tadına bakabileceksiniz. Şimdiden afiyet olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder