7 Kasım 2012 Çarşamba

Kavanozlar Doldu


Bugün Küçük Ağaç'ta turşu günüydü. Çocuklar  kış için turşularını kurmak üzere kavanozları ve sebzeleriyle birlikte mutfakta bir araya geldiler. Boneler takıldı. Masalar arasında malzemeler pay edildi. Sarımsak ve nohutların dağıtılması beklenirken sebzelerin tadına bakıldı ve böylelikle kalite kontrol işlemi tamamlandı. 


Ardından sıra kavanozların doldurulması işine geldi. Salatalıklar, havuçlar, lahanalar, kornişonlar, kelekler, karnabaharlar birer birer girdiler kavanozların içine. Arada mideye de gönderildiler tabii.






Sıra turşu suyuna geldiğinde çocukların yaratıcılıkları devreye girdi. Sular sırayla kavanozlara doldurulurken onlar da kapaklarla ritm tuttular. 



Ardından "Kapak burna, kapak ağza.." diye farklı bir oyuna geçildi. Bonelerle Ceee'ler oynandı. Ve sonunda turşu kavanozları doldu, kapaklar kapandı.


Çocuklar, akşam eve dönerken turşularını evlerine götürecekler. On beş - yirmi gün kadar sonra aileleriyle birlikte kendi kurdukları turşuların tadına bakabilecekler. Turşunun tadı malum, ekşidir. Ama biz biliyoruz, Küçük Ağaç'ta kurulan turşuların tadı annelere, babalara tatlı gelir. 

Şimdiden afiyet olsun!

6 Kasım 2012 Salı

Düşle ve Çiz (6 Kasım 2012)

Bu hafta boyama kitaplarının biraz daha ileri sürümleri olan yönergeli kitaplardan alıştırma yaptık. Bu kitaplardan özel seçtiğimiz sayfaları çoğalttık ve hem düşündük hem çizdik hem boyadık.

Düşle ve Çiz Dizisi, Nikalas Catlow, Doğan Egmont


Düşle ve Çiz 1Düşle ve Çiz 2

DSCF4581

DSCF4594
DSCF4620

DSCF4597DSCF4608

DSCF4629DSCF4615

DSCF4631

5 Kasım 2012 Pazartesi

Kumaşlarla Oyunlar


Çocuklar için en ufacık bir malzemeyle bile oyun üretmek çok kolay. Hem de çok eğlenceli oyunlar üretiyorlar. Örneğin küçücük bir kumaş parçasının altına saklanabiliyor, eğer arkasını gösteriyorsa dünyayı o kumaş parçasının ardından seyredebiliyor, onu kuş gibi uçurabiliyor, onunla dans edebiliyor ve yorulunca onu yastık yapıp üzerinde uyuyabiliyorlar.



Bu hafta küçük grubun konusu kumaşlardı. Renk renk, çeşit çeşit kumaşları incelediler. Onlarla oyunlar yaratıp oynadılar. Sanat etkinliklerinde kullandılar ve kumaşlar hakkında bilgi edindiler. Kumaşı malzeme yapıp her derslerine, her oyunlarına, her faaliyetlerine taşıdılar. Eğlenceliydi. Küçük kumaş parçalarının biraz hayal gücüyle nasıl güzel oyuncaklara dönüştüklerini deneyimlediler.


En küçükler ise "Giysiler" temasını işlemeye başladılar. Biraz giysi, biraz oyun... Biraz etkinlik, biraz dans... Hatta küçük bir orkestra bile kurdular.


Büyük grubun teması farklıydı. Öte yandan gösterdikleri merak, ilgi ve yaratıcılık aynıydı. Öğretmenleri hafta başında sınıfa girip de "Çocuklar, bu haftaki konumuz hayvanlar," dediğinde gözleri parladı. Çocukların en çok ilgi duydukları, en severek işledikleri konulardan bir tanesi hayvanlar. Fakat biz çerçeveyi biraz daralttık ve faydalandığımız hayvanlar üzerine çalışmalar yaptık onlarla. Bu hayvanların hangileri olduklarını, onların nelerinden faydalandığımızı tartıştık. Ve içlerinden birini seçip ondan aldığımız gıdayla kendi ürünümüzü ürettik. İnek sütünden peynir yaptık.



Atölyede de faydalandığımız hayvanlar vardı. Örneğin şirin mi şirin koyunlar boyadık, kocaman bir ineği renklendirdik.



Geçtiğimiz hafta ziyaretçilerimiz de vardı. Kemal Lüyer bir kitap hediye etti kütüphanemize. Ardından geçen senenin mezunlarından Deniz Atay ve Selim Güzeliş ziyaretimize geldiler.



Uzun bir bayram tatilinin ardından okula dönüş keyifli oldu. Şimdi önümüzde kasım ayı var. Yeni temalar işleyip yine eğlenceli oyunlar oynayacağız. Yeni geziler yapacak ve yeni sanatçılar tanıyacağız. Kim bilir, belki bu sanatçıların biri parti yapmak için ilham verir bize. Senenin ilk partisini de yaparız. :)