19 Kasım 2014 Çarşamba

Doğa Gözlem Defteri

İçinde bulunduğumuz dönemin ilk aile katılımını bugün gerçekleştirdik. Zürafalar sınıfından Alaz Neyişci'nin annesi Şafak Hanım bizlerleydi. Önceki yıllarda da öğrencilerimizle bir araya gelen Şafak Hanım, birbirinden renkli etkinlikler planlamıştı onlar için. İlk ziyaretinde magnet, bir sonrakinde ise kitap ayracı yapmıştı çocuklarla birlikte. Bu yıl için planladığı etkinlik ise doğa gözlem defteri hazırlamaktı. Atölye aşaması keyifli, çıkan ürün ise çok özel oldu. 

P1010996

P1010998

Şafak Hanım çalışmanın başında doğa gözlem defterinin ne için kullanılacağını anlattı çocuklara. Doğada yürüyüşe çıktıklarında, pikniğe ya da kampa gittiklerinde gördüklerini, çevrelerinde gözlemlediklerini bu deftere çizebileceklerini, yere dökülmüş yaprakları ya da tohumları yapıştırabileceklerini veya beğendikleri bir yaprağın izini çıkarabileceklerini söyledi.  Hatta önümüzdeki sene okuma ve yazmayı öğrendiklerinde, izlenimlerini yazıya da dökebilirlerdi.

P1020009

Ardından çalışma başladı. Çocuklar önce defter kabının içine kağıtları yerleştirdiler ve tutturmak için klipslediler. 

P1020017

Bir sonraki aşama daha da keyifliydi. Defterlerin süslenmesine geldi sıra. İplerden hazırlanan fiyonklarla, fiyonklara geçirilen yapraklarla ve çıkartmalarla her bir defter diğerinden farklılaşmaya başladı. Her öğrencimizin kendisine özel bir defteri oldu.

P1020026

Etkinliğin sonunda, çocuklar Şafak Hanım'ın getirdiği yaprakların izlerini çıkararak defterlerini kullanmaya başladılar.  

P1020033

Umuyoruz ki bundan sonra da doğaya çıktıklarında gördükleri ağaçları, çiçekleri, kuşları ve kelebekleri doğa gözlem defterlerine resmedecekler; buldukları ilginç yaprakları toplayacak ya da izlerini çıkaracaklar. Ve belki de bu sayede doğayı biraz daha dikkatle gözlemleyebilecekler.

Şafak Hanım'a bu değerli çalışma için bir kere daha teşekkür ediyoruz.