8 Haziran 2015 Pazartesi

Doğa Kaşifleri ve Arılar

Yaz mevsimini karşılarken gerçekleştirdiğimiz vazgeçilmez organizasyonlarımızdan biri de Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi gezimizdir. Geniş bir alana yayılmış bahçede öğrencilerimizle birlikte zaman geçirir, Bahçe'nin çocuklar için hazırladığı günlük eğitim programlarına, atölye çalışmalarına katılırız. 
Bu yıl Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'ne Kediler ve Zürafalar sınıfı öğrencilerimiz için iki farklı gezi düzenledik. İki farklı eğitime katıldık. Kediler eğitmenleri ile birlikte bitkileri keşfettiler. Zürafalar ise Arı ve Çiçek Kardeşliği atölye çalışmasında yer aldılar.
????
"Bitkileri Keşfediyoruz" çalışmasında çocuklara önce birer bitki kartı dağıtıldı. Bir yandan bu kart üzerine dikkatlerini çeken, yere düşmüş yaprakları, tohumları, dalları yapıştırırken bir yandan da bahçede dolaşarak üç farklı ağacı tanıdılar.
P1080936
Sırasıyla sekoya, okaliptüs ve ıhlamur ağaçlarını gördüler. Sekoya ağacı henüz 20 yaşında bebek bir ağaç olduğu için diğerlerinden farklı görünmüyordu. Fakat ileride boyunun bir elektrik direğinin altı katına ulaşacağını öğrenmek hepimizi şaşırttı. 
P1080933
Okaliptüs, beyaz gövdesi ve koalaların evi oluşuyla dikkat çekiciydi. Ihlamur ise güzel kokusu, nefis tadıyla hayatımızda zaten özel bir yere sahipti.
P1080938P1080945
İlk gezimiz "Tohumlar Nasıl Yayılır" oyununu oynayarak sona erdi. Çocuklar sevdikleri birer hayvanın yerine geçtiler. Yiyeceklerini doğada bir yerlere gizlediler. Kimisi gizlediği yemeği birkaç dakika sonra bulabildi, kimisi ise bulamadı. Ama bulanamayan yiyecekler de ya yeşerdiği ya da başka bir hayvan tarafından yenildiği için nihayetinde tabiata bir fayda sağladı.
P1080948
Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'ne ikinci ziyareti Zürafalar sınıfı öğrencileri gerçekleştirdi. "Arı ve Çiçek Kardeşliği" atölye çalışmasına katılan öğrencilerimiz gezi boyunca birer arı olmayı deneyimlediler. Hatta bir kraliçe arı bile vardı aralarında.
P1080971P1080973
Arı olmadan önce arılar hakkında bilgi aldı çocuklar. Onların yapılarını, yaşayışlarını ve nasıl bal yaptıklarını öğrendiler.
P1080982
Sıra çiçeklerden nektar ve polen toplamaya geldiğinde bacaklarındaki polen keseleri ve uzun ağızları ile birlikte gezinmeye, topladıklarını kovanlarına götürmeye başladılar.
P1080994
P1080998
Bizim çalışkan ve neşeli arılarımız buldukları tüm nektar ve polenleri peteklerine doldurarak görevlerini tamamladılar. 
Katıldığımız eğitimlerin yanı sıra Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'nde dolaşırken yüzlerce çeşit ağaç ve çiçek gördük. Kurbağaları seyrettik, ördekleri besledik. Ağaçların arasında, çimenlerin üzerinde çok keyifli zaman geçirdik. Doğadan alabileceğimiz tüm ekstra enerjiyi içimize depoladık, okulumuza öyle döndük.