15 Ocak 2013 Salı

Kutup Ayıları ve Avcılar (15 Ocak 2013)

Bu hafta resim ve öykü atölyemize Kutup Ayısı Koda adlı özgün resimli öyküyü okuyarak başladık. Ödüllü kitapta eli tüfekli bir avcı ve karlar arasında oynayan anne ve bebek Koda kutup ayısının karşılaşma - karşılaşamama hikâyesi anlatılıyor.

Avcı Boba, kutup ayılarının tek görünen kısımları siyah burunlarını hedef alır. Bebek Koda annesine sarılınca bilmeden burnunu kapatır. Avcıyı fark eden anne de bebeğine sarılır ve siyah burunlar görünmez olur. Üstüne üstlük kar fırtınası da çıkınca avcı avını gözden kaybeder ve elinde tüfeği ile çaresiz eli boş uzaklaşır.

İçinde silah figürü olan kitapları asla çocuklara okumam ama bu kitapta avcıyı tanımlamak ve ne kadar kötü göründüğünü çocuklarla paylaşmak için paylaşmayı gerekli buldum. Onca beyazlığın ve güzelliğin içinde siyah beyaz çizilen tüfek çok sevimsiz göründü çocuklara. Onları en çok şaşırtan ise kitabın tam ortasındaki kar fırtınasının geçtiği resim oldu. O resimde kardan başka hiçbir şey görünmüyordu.

Ardından strafor toplarla, kürdanlarla resmimize başladık. Renkleri büyük fırçalarımızla dilediğimiz gibi mukavvaya sürdük.

Resim yaparken siyah burunlarımızı fark edemiyorduk.

DSCF8794


DSCF8773DSCF8776




DSCF8812



Kutup Ayısı Koda,  Rury Lee, Resimleyen: Woory Bae, İthaki Yayınları, 2012

Kitabın İpad uygulaması var. İndirmek isteyenler için:

Zebraların Anneleri Küçük Ağaç'ta


Aile katılımları, Küçük Ağaç'ın en keyifli etkinlikleri arasında yer alır. Anneler ve babalar birbirinden ilginç etkinlikler planlayarak okulumuzu ziyaret eder ve yarım saat boyunca çocuklarla dolu dolu vakit geçirirler. Bugüne kadarki gözlemlerimiz çocuklar kadar anne ve babaların da bu ziyaretlerden keyif aldıkları yönünde. Ve o kadar güzel etkinlikler gerçekleşti ki  okulumuzda, bizler de blogumuzu yazmaya başladığımız günden itibaren bunları paylaşmadan edemedik.

Geçtiğimiz haftalar, aile katılımları açısından oldukça hareketli geçti. Zebralar sınıfından üç anne çocuklarının sınıfını ziyaret ederek onlarla renkli, keyifli etkinlikler gerçekleştirdi. İlk ziyaretçimiz Doğa Meleş'in annesi Aslı Hanım'dı. Çocuklarla atölyede buluşan Aslı Hanım onlar için ip, makarna ve renkli boyalar getirmişti.


Makarnadan kolyeler yapmak üzere işe koyulan çocuklar önce makarnalarını boyadılar. Aslı Hanım da epeyce bir makarnayı önceden renklendirmiş, yanında getirmişti. Bir süre sonra onları da dağıttı çocuklara.



Son olarak rengarenk makarnalar iplere geçirildi ve birbirinden güzel kolyeler oluşturuldu.


İkinci ziyaretçimiz Defne Taşkın'ın annesi Meltem Hanım'dı. Doktor olan Meltem Hanım, muayene esnasında kullandığı ve çocukların da aslında yakından tanıdığı aletlerini getirdi yanında. Her birinin ne işe yaradığını tek tek tanıttı. Ardından da çocukların aletleri kullanmalarına izin verdi.


Önce steteskoplar çıktı ortaya. Çocuklar birbirlerinin kalp atışlarını dinlediler. Ardından da ateş ölçer, dil baskı çubukları, mezuralar, otoskop, refleks çekici, tansiyon aleti, enjektörler...

DSCF8318

Her bir alet tek tek kullanıldı. Çocuklar öğretmenlerinin tansiyonunu ölçtüler, oyuncaklarına iğne yaptılar. Bugüne kadar kendileri muayene olurken kullanılan aletleri oyuncakları ya da kendileri üzerinde olsa da kullanmak çocuklar için oldukça ilginç bir deneyim oldu.


DSCF8362

Son ziyaretçimiz ise Ayşe Coşkun'un annesi Selcen Hanım'dı. O da çocuklarla atölyede buluştu. Birlikte renkli, fiyonklu kapı süsleri yaptılar.


Çocuklar önce Selcen Hanım'ın dağıttığı kağıttan çemberleri boyadılar.


En zevkli kısım, boyama bittikten sonra başladı. Koca bir kutu içerisinde önlerinde duran pırıl pırıl, rengarenk fiyonkları çemberlerin çevresine yapıştırdılar.


Sonuç, ışıl ışıl kapı süsleri...

DSCF8684

Zebralar sınıfının annelerine planladıkları bu güzel etkinlikler için çok teşekkür ediyoruz. Diğer anneleri de en kısa sürede okulumuza bekliyoruz.