9 Şubat 2012 Perşembe

Çocuk Yogası

Geçtiğimiz salı günü çok keyifli ve farklı aile katılımlarından birini gerçekleştirdik okulumuzda. Kediler sınıfından Rafael Can Kızılırmak'ın annesi Mehpare Hanım okulumuza gelerek çocuklarla yoga yaptı. Öğrencilerimizin büyük bir ilgiyle katıldığı bu çalışma esnasında okulumuz onların keyifli kahkahalarıyla çınladı.


Çocuklar, her yeni hareketin başlangıcında "güçlü dağ" oldular. Bu onların başlangıç pozisyonuydu. Ellerini her kapatıp açtıklarında avuçlarının içinde çiçekler açtığını hayal ettiler. Parmak ucu, topuk, ayak içi ve dışını kullanarak komik yürüyüşler yaptılar. Daha çalışmanın başında herkes eğlenmeye başlamıştı bile.

Çocukların herbir hareketinin farklı bir ismi vardı. Aslında yaptıkları, temel yoga hareketleriydi fakat onların ilgilerini çekecek şekilde isimlendirilmişlerdi. Her hareketin sonunda, tekrar "güçlü dağ" olduklarında bir sonraki hareketin adını vermesi için Mehpare Hanım'ı merakla dinlediler. Ardından bu yeni hareketi bedenleriyle verebilmek için çalıştılar.

Örneğin kuvvetli bir fil oldular. Öne doğru eğildiklerinde kolları hortumları oldu. Ardından zürafaya dönüştüler. Kolları bu defa yukarı uzandı ve elleri zürafanın ağzına dönüştü. Bunları yaparken bol bol esnediler.


Uçak olup kanatlarını iki yana açtıklarında bir bacakları da geriye doğru uzanarak kuyruk oldu. Herbiri dengeli birer uçağa dönüşüp uçmaya başladılar.



Çocukların muhtemelen en keyif aldıları an aslan oldukları andı. Vahşi doğanın yetiştirdiği en neşeli aslanlar onlardı.


Çocuklar kaplumbağadan kediye, sandviçten köprüye dönüşerek yaklaşık yarım saat çocuk yogası yaptılar. Çalışmalarını birkaç dakikalığına gözlerini kapatıp meditasyon yaparak tamamladılar.


Mehpare Hanım'a hazırladığı bu güzel etkinlik ve çocuklara yaşattığı bu yeni deneyim için tekrar teşekkür ediyoruz.

8 Şubat 2012 Çarşamba

Kardan Hafta

Geçen haftayı "kar"dan daha güzel ne özetleyebilir ki? Ve çocukların içindeki heykeltraşı kar kadar başka ne ortaya çıkarabilir ki? Günlerden pazartesi. Küçük Ağaç'ta sanat dersi, dışarıda lapa lapa kar var. Üç boyutlu bir çalışma yapmak için en güzel fırsat. Heykelimiz için ihtiyacımız olan malzeme gökten üzerimize yağıyor. Biz de bu fırsatı kaçırmadık ve elimizdeki malzemeyi cömertçe kullanarak ve tüm yaratıcılığımızı kullnarak boyumuzu aşan, kocaman bir kardan kadın yaptık.

Çalışmayı başlatan Zebralar oldu. Toplayabildikleri tüm karı bir araya getirerek kardan kadının altyapısını oluşturmayı başardılar. Gerçi onlar çalışırken, oluşturdukları gövdenin bir kardan kadına dönüşeceğini henüz bilmiyorlardı.


Zebralardan sonra Kelebekler çıktı bahçeye. Onların da yoğun ve titiz çalışmaları sonucu gövde ortaya çıkıverdi.


Kediler işlerini bitirdiklerinde kardan heykelin formu gövdesiyle başıyla oturmuştu artık. Geriye detaylar kalmıştı.


Bu heybetli eserin bir kardan kadın olmasına karar veren ve heykeli tamamlayan Zürafalar oldu. Son detayları eklediler. Kardan kadının yüzü için gerekli ilaveleri yaptılar ve onu giydirdiler.


Sonuç; renkli, özgün ve alışılmışın dışında bir kardan kadın. Geçtiğimiz haftanın en gözde karakteri o oldu. Çocuklar onun yanına uğramadan okuldan ayrılmadılar. Annelerine, babalarına gösterdiler. Yanında fotoğraf çektirdiler. Ve sonra kardan kadın sessizce ayrıldı bahçemizden.


Pazartesi günü hepimizi birer heykeltraşa çeviren kar, takip eden iki günde yoğunlaşınca okulun tatil olmasına sebep oldu. Perşembe günü geri döndüğümüzde trafiğimiz yoğundu. Arabalar, gemiler, trenler... Taşıtlar arasında iki gün geçirdik hep birlikte.

Kendi otomobillerimizi tasarladık ve trafiğe çıktık.



Gemilerimizle durgun sularda keyifli geziler yaptık.


Derken işin çapını büyüttük ve ekip çalışması yaparak daha da büyük araçlar tasarladık.



Kısacası oldukça ciddi işlerimiz vardı geçtiğimiz hafta.


Bu arada Salvador Dali'nin eriyen saatlerini kendi tarzımızda yorumlayarak sanatçıya da veda ettik.



Yine eski mezunlarımızdan ziyaretimize gelenler oldu. Metehan ve Kuzgun'la beraber Ali Bars da geldi Küçük Ağaç'a.


Kısa, keyifli, kardan bir haftayla Ocak ayını geride bıraktık. Fakat görünen o ki kar maceramız henüz bitmemiş. Şubat ayında da beyaz günler bizi bekliyor. Bakalım bu defa yaratıcılığımız ne yönde kendini gösterecek.