1 Şubat 2015 Pazar

Osman Hamdi Bey'in Kaplumbağaları

Ocak ayını Osman Hamdi Bey'e ayırdık. Onun eserlerini inceledik. Ondan esinlenerek atölye çalışmaları yaptık. En çok da "Kaplumbağa Terbiyecisi" isimli tablosu dikkatimizi çekti. Ve geçtiğimiz hafta bu tabloyu görmek üzere Pera Müzesi'ne bir gezi düzenledik. Fakat müzede Osman Hamdi Bey'in kaplumbağalarının yanı sıra farklı sergiler de yer alıyordu. Hep birlikte bu sergileri de dolaştık.

İlk olarak "Kahve Molası" sergisini gezdik. Burada Kütahya çini ve seramiklerinden oluşan rengarenk kahve fincanları yer alıyordu. 

P1040934

"Anadolu Ağırlık ve Ölçüleri Koleksiyonu"nda ise prehistorik çağlardan günümüze Anadolu’da kullanılmış başlıca ağırlık ve ölçü aletleri yer alıyordu. Alışverişte, denizcilikte, mimarlıkta ve kuyumculukta kullanılmış ağırlık, uzunluk ve hacim ölçme aletlerini gördük. "Kesişen Dünyalar: Elçiler ve Ressamlar" sergisinde ise 17. yüzyıldan 19. yüzyıla kadar Osmanlı İmparatorluğu'nda bulunmuş elçilerin portreleri, katıldıkları törenleri yansıtan tablolar vardı. 

P1040964

Gezimizin sonunda Osman Hamdi Bey'in eserlerine ayrılmış olan özel bölümü gezdik. Sanatçının birkaç haftadır incelediğimiz eserlerini yakından gördük.

P1040979

P1040981

Yüz yıl önce yaşamış bir Türk aydınını tanımak için çıktığımız gezi, bizi zamanda çok daha gerilere, Osmanlı Dönemi'ne hatta daha da öncesine götüren bir yolculuğa dönüştü. Ama tabii ki yolculuğumuzun finalini Osman Hamdi Bey'in kaplumbağaları yaptı.