11 Nisan 2013 Perşembe

Uçan Kalem Bulundu

Hepimizin bildiği, resimlerini tanıdığı bir ressam; Bedri Rahmi Eyüboğlu. Onun sanatından etkilenip çocuklara tanıtmaya karar veren bir yazar; Simla Sunay. Bu kitaptan etkilenip devamını hayal eden ve oyunlaştıran bir okul; Küçük Ağaç.

DSCF4471
 
Hayat bazen hoş temaslarla ilerliyor galiba. Biri diğerini etkiliyor, o diğeri de bir başkasını. Sonuç mu? Çok keyifli bir tiyatro oyunu, son sayfada kaldığı yerden sahnede ilerlemeye devam eden bir hikaye, gözlerimizin önünde canlanan karakterler, çocukların seyirci önündeki doğallıkları, heyecanlı eğitimciler, gurur dolu aileler...

DSCF4486
 
Drama öğrencilerimizin yazıp sahneledikleri keyifli tiyatro oyununu paylaşmak istiyoruz sizlerle. İsmi "Uçan Kalem Nerede?" Simla Sunay'ın "Mavi'nin Mutluluğu" kitabından yola çıkarak yazıldı. Çocuklar, kitabın devamını hayal ettiler, var olan karakterlere yenilerini eklediler ve oyun metnini yazdılar. Ardından da rol dağılımı yapıp uzun süre çalıştılar. Ortaya gerçekten de çok keyifli ve başarılı bir çalışma çıktı.

DSCF4473 DSCF4515
 
Oyunda birlikte çok güzel resimler yapan iki çocuk vardı; Mavi ile Cebiş. Mavi benekli kaplumbağanın getirdiği bir haberle çalışmalarına ara veriyorlardı. Bedri Rahmi'nin uçan kalemi (fırçası) kaybolmuştu. Birlikte onu aramaya başladılar.
 
DSCF4476
 
Uçan kalemi mavi benekli kaplumbağanınki gibi desenli bir kabuğa sahip olmak isteyen iki küçük kaplumbağa ödünç almıştı. Gerçek ortaya çıkınca hep birlikte uçan kalemi Bedri Rahmi'ye iade etmeye gittiler.
 
DSCF4494
 
Küçük kaplumbağaların bu isteğini anlayışla karşılayan ressam, onlar için bir çözüm üretti ve kabuklarını Mavi ile Cebiş'in boyayabileceklerini söyledi. Böylece minik ressamlar kabuk boyama işine koyuldular. Diğer küçük arkadaşları ise oyunlarına geri döndüler.
 
DSCF4502
 
Drama öğrencilerimizin hazırladıkları bu güzel oyuna iki mezun öğrencimiz verdikleri destekle katkıda bulundular. Oyunda Bedri Rahmi Eyüboğlu rolünü Küçük Ağaç'tan geçen sene mezun olan Sarp Besler üstlendi. Oyunda kullanılan çalı dekorunu ise okulumuzun iki yıl önceki mezunlarından Dora Horasan hazırladı. Onların bu destekleri sayesinde oyunumuz daha özel ve keyifli hale geldi.
 
DSCF4521
 
Öğrencilerimizin performanslarını izlemek üzere okulumuzda misafirimiz olan Mavi'nin Mutluluğu kitabının yazarı (aynı zamanda nisan ayının sanatçısı) Simla Sunay ve çizeri Gökçe Akgül, oyun sonrası çocuklarla sohbet ettiler ve onların sorularını cevapladılar.
 
DSCF4536
 
Drama öğrencilerimizin sunumu hepimiz için çok heyecan vericiydi. Aileler çocuklarının performanslarını, sanatçılarımız ise kendi hikayelerinin çocuklar tarafından tasarlanan devamını izlediler. Bizlerse uzun soluklu bir çalışmanın sonucunu gördük. Bu güzel çalışma için drama öğrencilerimizi ve öğretmenleri Duygu Seda Tomru'yu bir kere daha alkışlıyoruz.

9 Nisan 2013 Salı

Resmin Öyküsünü Anlat! (9 Nisan 2013)

Bolonya Çocuk Kitapları Fuarı 2013 çocuk kitabı illüstrasyon seçkisinde yer alan bazı resimleri inceledik. Bu resimlere uygun Aklımızdan bir hikâye uydurduk.





8 Nisan 2013 Pazartesi

Ekmek Yoğuran En Minik Eller

Ekmek maceramız devam ediyor. Beş ve altı yaş grubu öğrencilerimizin ardından üç ve dört yaş grubu çocuklarımız da "ekmek" temasını işlemeye başladılar. Önce ekmeğin hangi malzemelerle hazırlandığını gördüler. Ardından kendilerine verilen ekmek hamurlarını yoğurup şekillendirdiler.

DSCF3851
 
DSCF3873

 
Ekmekler hazırlanırken oyun grubu çocuklarımız da bizimle birlikte mutfaktaydılar. Böylece en minik eller de hamur yoğurup ekmek yapmış oldular.

DSCF3866 DSCF3870
 
Sonunda sıra fırına gitmeye geldi. Hep birlikte, kısa ve keyifli bir yürüyüşün ardından "Fırınım"a ulaştık.

DSCF4080
 
Önce arka tarafa geçtik. Ekmek hazırlamakta olan fırıncıları izledik. Ekmek hamurunu yoğuran kocaman mikseri gördük.

DSCF4087
 
Fırından ayrılmadan önce çocuklar ekmek kuyruğuna girip evlerine götürmek üzere birer ekmek satın aldılar. Kendi hazırladıkları ekmekleri pişirilmeleri için fırında bıraktılar. Ve satın aldıkları ekmekleri yiye yiye okula geri döndüler.

DSCF4099
 
DSCF4112
 
Geçtiğimiz hafta büyük grup da aynı temasyı işlemeye devam etti. Bu defa ekmek makinesini kullanarak ekmek pişirdiler. Her zamanki gibi önce ekmeğin kokusu sardı okulu. Ardından dilim dilim paylaşılıp tadına bakıldı.

DSCF4159
 
Makarna da yaptı çocuklar. Sırayla makinenin başına geçip kolu çevirdiler, kendi makarnalarını ürettiler.

DSCF4138 DSCF4133
 
Ekmek teması çocukların çok ilgisini çekti. Her gün sofralarında afiyetle yedikleri bir yiyeceğin hazırlanışını aşama aşama görmek, bu aşamalardan bazılarında birebire yer almak onlar için sıra dışı bir deneyim oldu. Hele ki kendi hazırladıkları ekmekleri yemek, eminiz ki çocuklar kadar ailelerinin de damaklarında farklı bir tat bıraktı.