1 Mart 2013 Cuma

Klee'nin Hatrı Kalmasın

Bir önceki yazımızda geçtiğimiz üç ay içerisinde ayın sanatçısı olarak belirlediğimiz ya da eserlerinden esinlenerek etkinlikler planladığımız üç sanatçıdan bahsetmiştik. Ocak ayının sanatçıları arasında yer alan Paul Klee'yi de bu sanatçılar arasına dahil etmemiz gerektiği düşüncesiyle yazımıza ufak bir ilave yapıyoruz.

Eserleri pek çok farklı akımla bağdaştırılan Klee'nin çocuksu eserleri de diğer üç sanatçınınkiler gibi öğrencilerimizin ilgisini çekti. Öğretmenlerimizin Klee'nin eserlerinden yola çıkarak planladıkları farklı sanat etkinliklerine katıldılar. Rengarenk çalışmalar yaptılar.

DSCF8866
 

DSCF8862 DSCF8858
DSCF8863
 
Her ay birbirinden ilginç sanatçıları tanıyan ve pek çok farklı çalışmada yer alan öğrencilerimiz Mart ayında bir seramik sanatçısının eserlerini inceleyecek ve çamurdan eserler üretmeye başlayacaklar. Onlar eserlerini ürettikçe biz de buradan sizlerle paylaşacağız.

Calder, Koons, Kapoor

Geçtiğimiz üç ay içerisinde üç farklı sanatçıyla tanıştı çocuklar. Her biri de çağdaş sanatçılardı. Çocukların ilgisini çeken rengarenk, kocaman, hareketli, parlak eserler üretmişlerdi. Biz de bu sanatçılardan ve eserlerinden esinlendik, kendi eserlerimizi oluşturduk.

Aralık ayında Alexander Calder'le tanıştık. "Mobil"lerini, tel heykellerini inceledik. Resimlerinde kullandığı renkleri gördük. Ve çocuklar önce çizgiyi ve rengi tanıyarak başladılar çalışmaya.

DSCF6715
 


Ardından ilk heykel denemelerini yaptılar. Calder'in tel heykellerinden esinlenerek paket şeritlerinden kendi tel adamlarını oluşturdular.

DSCF7665 DSCF7678
 
Ocak ayındaki sanatçımız Jeff Koons'du. Ayna yüzeyli rengarenk heykeller yapan bu sanatçının eserleri çocukların çok hoşuna gitti. Üstelik de sıradan objelerin heykellerini yapıyordu. Koons'la tanıştıktan sonra çocuklar sanat öğretmenlerinin belirlediği atık materyalleri kullanarak eserler oluşturdular. Tahmin edebileceğiniz gibi bu materyallerden bazıları parlaktı.


Şubat ayında konuğumuz Anish Kapoor'du. Pek çok sanat eleştirmeni tarafından dünyanın yaşayan en önemli ve en üretken heykeltıraşı olarak kabul edilen Kapoor'un eserleri Küçük Ağaç öğrencilerini de etkiledi. Onun parlak toplarından ve yuvarlak figürlerinden etkilenerek strafor topları renklendirdiler. Bu toplarla daha sonra bir kompozisyon oluşturdular.


Kapoor'un eserlerinin büyüklüğü de dikkat çekiciydi. Ve Küçük Ağaç öğrencileri kendi kocaman heykellerini ürettiler. Atöyemizdeki rengarenk atık materyalleri kullandılar. Sonunda ortaya kendileriyle aynı boyda bir insan heykeli çıktı.



IMG_6295 IMG_6327
 
 
IMG_6346
Ne dersiniz? Kapoor'un heykelleri kadar olmasa da epey büyük görünmüyor mu? Ve en az onunkiler kadar izleyicisine mutluluk aşılıyor.

26 Şubat 2013 Salı

Maskeler (26 Şubat 2013)

Bu hafta Pezzettino'nun yazarı Leo Lionni'nin bir başka kitabı "Yeşil Kuyruklu Fare"yi okuduktan sonra maske tasarladık.

“Maske takmak” deyimi üzerine konuştuk ve kitapta farelerin neden maskeleri Şişman Salı kutlamalarından sonra yaktıkları üzerine tartıştık. Maske eğlenceli ama sürekli takmamalı! İnsan kendi gibi gibi olmalı!






 
 
 
Yeşil Kuyruklu Fare, Leo Lianni, Elma Çocuk Yayınları, 2012