12 Aralık 2012 Çarşamba

"Anne, bugün derste ne yapıyoruz?"

Geçen ay velilerimize aile katılım formları göndererek ilgileri ya da beğenileri doğrultusunda sınıf içerisinde gerçekleştirebilecekleri bir etkinlik planlamalarını rica ettik. Bu, her yıl yaptığımız ve çok önem verdiğimiz bir etkinlik. Bu sayede ailelerin yarım saatliğine de olsa çocuklarını gözlemleme imkanını yakalamalarını, çocukların da okulda aile bireyleriyle vakit geçirmenin keyfini yaşamalarını sağlamaya çalışıyoruz.

Bu yılın ilk katılımını Zürafalar sınıfından Rüzgar İşçen'in annesi Zeynep Hanım gerçekleştirdi. Zeynep Hanım kendi uzmanlık alanı doğrultusunda bir etkinlik planlayarak çocuklarla birlikte brownie hazırladı. 


Zürafalar ve Kediler'in birlikte katıldıkları bu mutfak etkinliğinde tüm malzemeleri çocuklar bir araya getirerek karıştırdılar.


Süt, un, şeker ve yağ birbirine karışıp yumurtalar bu bulamacın içerisinde kayboldukça çocuklar daha bir keyifle sarıldılar çırpıcılara ve kepçelere. Sonunda karıştırma işi bitti ve hazırlanan harç Zeynep Hanım'ın kalıplarına döküldü.


İşin geriye kalan pişirme kısmını ise aşçımız bizim için gerçekleştirdi. 

İkinci aile katılımında ise misafirimiz Zebralar sınıfından Alaz Neyişçi'nin annesi Şafak Hanım'dı . Çocuklar kendisiyle sanat atölyesinde buluştular. Şafak Hanım onlar için renkli hamurlar getirmişti.


Önce hamurlar açıldı ve kalıplarla şekil verildi. 



Ardından sıra süslemeye geldi. Çocuklar şekillendirdikleri hamurlarını rengarenk boncuklarla bir güzel süslediler.



Arkalarına birer de mıknatıs ilave ettiklerinde ortaya birbirinden güzel magnetler çıktı.

Brownie'ler afiyetle yendi, magnetler evlere gönderilerek buzdolapları üzerindeki yerlerini aldı. Zeynep Hanım ve Şafak Hanım'a planladıkları keyifli etkinlikler için çok teşekkür ediyoruz. Sonraki etkinlikler için ziyaretimize gelecek anne ve babaları sabırsızlıkla bekliyoruz. 

11 Aralık 2012 Salı

Fotoğraf Tamamlama (11 Aralık 2012)


Bu hafta “Yemeğini Arayan Tırtıl” adlı resimli öykü kitabını okuduk. Kitabın içindeki kapıları açarak, tırtılın yolculuğuna ortak olduk. Çocuklar bu kitabı çok eğlenceli buldular. Daha sonra önceden hazırlanmış A3 renkli fotokopiler üzerine fotoğraf tamamlama yaptık. Kolaj ile karıştırmayın sakın, tek bir fotoğrafın etrafına onu dönüştürecek şekilde desenler çizdik böylece resmimizin bir parçası haline geldi.

Yemeğini Arayan Tırtıl,  Tülin Kozikoğlu, Resimleyen: Burcu Musselwhite, KidzR Yayınları, 2012





10 Aralık 2012 Pazartesi

Orff'la Geçen Bir Günün Ardından


Bugün çok güzel bir grup toplandı Küçük Ağaç'ta. Bu yıl beşincisini organize ettiğimiz ve Orff yaklaşımını tanıtmak amacıyla oluşturduğumuz yaşantı grubumuza katılan velilerimiz geldi okulumuza. Grubun enerjisi müthişti. Tempo hiç düşmedi. Çok keyifli bir pazar sabahı yaşadık birlikte.


Bir hikayeden yola çıkarak nerelere ulaşabileceğimizi gördük. Grup halinde çalıştık, yaratıcılığımızı kullandık ve bir hikayeden farklı farklı müzikler yarattık.



Dans ettik. Filiz Hanım'ın öğrettiği figürleri, müziğin değişen ritmlerine dikkat ederek yaptık.


Bir tekerlemeye dans yarattık. Ardından bu tekerlemeyi söylerken bir yandan da verilen yönergeleri yerine getirdik. Aynı anda farklı eylemleri gerçekleştirmenin zorluğunu ve dinlemenin önemini gördük. 


Ve grup olmanın keyfini yaşadık. Hep birlikte çalışarak çok keyifli bir dans ortaya çıkardık.


Filiz Hanım, velilerimizin keyifle katılacağı oyunlar hazırlamıştı. Ve oyunların sonunda üç - altı yaş aralığındaki çocukların Orff çalışmalarında ne şekilde yer aldıklarını, eğitimcilerin hangi hedefleri ne şekilde takip ettiklerini anlattı. Orff yaklaşımının çocuklara sağladığı kazanımlar hakkında bilgi verdi. 

Bu yıl da Orff yaşantı grubumuz çok keyifli geçti. İnanıyoruz ki velilerimiz bu pazar sabahından büyük keyif aldılar ve Orff yaklaşımı hakkında kapsamlı bilgi edindiler. Önceki yıllarda anne, babalardan aldığımız geri dönüşlere dayanarak Orff etkinliğimizin ne kadar değerli bir tecrübe olduğunu aktarmaya çalışmıştık. Bu defa bu aktarımı doğrudan velilerimiz yapsın istedik ve bu yıl bir ricada bulunduk onlardan. Yaşadıkları günü değerlendirmelerini, görüşlerini bizlerle paylaşmalarını istedik. İşte gelen mesajlar...

Şafak Neyişçi;

DSCF6963
Merhaba Işık Hanım ve Küçük Ağaç Ailesi,

Küçük Ağaç... Güzel Ağaç...

Yaklaşık 7 ay önce tesadüfen yolumun kesiştiği o sarı bina... İçeriye girdiğim anda zaten bende bir aidiyet ve güven duygusu uyandırmıştı. Sizin ve güler yüzlü, hoşgörülü çalışma arkadaşlarınızın çocuklarımıza sunduğu öğretilerin yanı sıra; Küçük Ağaç benim için hiçbir zaman Alaz'ı kapıdan teslim ettiğim ve aldığım bir yer olmadı ve olmayacak.

Gelelim bugüne... Bugünkü Orff deneyimi, bana gerçekten Küçük Ağaç'ın hoş geldiniz görgüsü yanında başka bir kapı daha araladı. Hiç tanımadığımız diğer velilerle bir yaşantı grubu oluşturmak; kafa kafaya verip bir yaratım seansı içine girmek; dans ve ritm ile, kerhen değil, cidden bir göz ve ten teması içine girmek; samimiyetimizi arttırdı ve bana Orff'un pedagojik misyonunun hepimiz için geçerli olduğunu gösterdi.

Günlük rutinlerden çok az fırsat bularak kafamızı kaldırabiliyorken; üstelik çocuklarımızın gözüyle ve onların yolundan ilerleyerek bize "yaşadığımızı hissettiren" bu güpgüzel deneyimi yaşattığınız için size; Orff eğitmenine, çok sevdiğim öğretmen arkadaşlarınıza ve katılımcı velilere çok çok teşekkür ederim.
Umarım devamını getirebiliriz. Sizlerle olmak her zaman bir ayrıcalık bence!
Görüşmek üzere...
Sevgilerimle..

DSCF6992
Beyza Yılmaz;

Dolu dolu coşkulu bir gündü. Yavaştan hızlıya, parçadan bütüne, bireyden gruba, gruptan topluluğa ritm tuttuk, oynadık dans ettik. Kaç zaman sonra marakas, tumba, ksilofon vs. vs. sesleri kaynaştı ruhumuzla. Ne kadar çok çocuk da kalmamız gerektiğini tekrar tekrar hissettim bugün. Gerçi tekerleme söyleyip, üç kere zıplayıp, üç kişiyle tokalaşıp, üç tane renge dokunamadım hem de koşarak 30 saniye içinde ama çok mutluyduk şaşkın ördek yavruları misali... Çocuklarımızın yanı sıra bizleri de eğlendirmeyi ve eğitmeyi ihmal etmeyen ''aile dostu'' okul ekibimize, Filiz Yaşar'a ve tabii ki Carl Orff'a çok teşekkür ediyoruz... Böyle bir günü çocuklarla birlikte tekrar yaşamayı da çok isterim ayrıca, mesela bir cuma günü ''grup oyunu'' saatinde güzel olmaz mı?

DSCF6976
Öznur Özcan;

Merhabalar,

Öncelikle bu yaklaşımı bizimle tanıştıran Işık Hnm’a teşekkür etmek isterim... Sonrasında Filiz Hnm’a ve Küçük Ağaç’ın tüm öğretmenlerine bizi bugün misafir ettikleri ve bizi oyunlarına dahil ettikleri için teşekkür etmeliyim sanırım... Çünkü okuldan ayrılırken, Defne’nin eve dönüşlerindeki gibi yorgundum ama bir o kadar da mutluydum... Ve aynı onun gibi,  anlatacaklarım vardı, sabırsızdım paylaşmak için bugün yaptıklarımızı... Ritm, müzik ve bunun geri dönüşleri...Yaptığımız her Orff çalışmasında bir yandan kızım geliyordu aklıma... Defne’nin ritmli hecelemeleri, dinlediği müziğe , dizine vurarak yaptığı eşlikler bir bir geçti gözümün önünden...Kimi yerlerde zorlandım ve miniklerimizin geçen yıl yaptıkları gösterileri geldi aklıma... Ne kadar yetkinlerdi, ne kadar uyumlulardı, ne kadar keyiflilerdi...  Evet Orff yaklaşımında, bireysel katılım kadar grubun da uyumunun ne kadar önemli olduğunu hissettik... Yapabildikçe, başarabildikçe mutlu olduk, kimi zaman bitirdiğimizde kendimizi alkışladık farkında olmadan... Ve çalıştıkça, deneyimledikçe becerilerimizin arttığının farkına vardık o 2 saat içerisinde... En etkilendiğim ve grup olarak gurur meselesi yaptığımız  çalışmanın “Tostoroman”  Orff çalışması olduğunu da belirtmek isterim...

Sonuç olarak bu güzel pazar gününü bizimle paylaştıkları, bize ve en önemlisi sevgili çocuklarımıza katkıları için tekrar tüm Küçük Ağaç ailesine teşekkür etmek istiyorum...

Sevgiler....

DSCF7037
Evrim Özen Baltalı;

Her seferinde iyi ki bu okulu bulmuşum, ve iyi ki bu güzel ekiple tanışmışım diyorum, ve  yine her seferinde Işık Hanım işini bu kadar iyi ve severek yapan ekibi nasıl bir araya getirebiliyor diye soruyorum kendi kendime.
Küçük Ağaç eğitiminde önemli yapı taşlarından birisi olan Filiz Hanım ile yaptığımız bugünkü Orff çalışmamızda bir kere daha gördüm ki, deneyimli, bilgili, donanımlı, yeniliklere açık ve en önemlisi işini bu kadar severek yapan kocaman yürekli bir ekiple çocuklarımız eğitim hayatlarına başladılar. Kendimizi bu konuda çok şanslı hissediyorum.
İyi ki varsınız.


DSCF7020Duygu İpekoğlu;

Kızım Duru'nun  büyük bir keyifle bunca şeyi nasıl öğrendiğini ve evde büyük bir neşeyle tekrarlamasını, Filiz Hanım'ın Küçük Ağaç'taki çalışmasıyla anladım. Bizler Orff'un cennet bahçesinden sadece bir çiçek koklayabildik ama ne büyük bir şans ve mutluluktur ki onlar bu bahçeye sahipler. Teşekkürler Küçük Ağaç'ın tüm büyük ağaçları :))






DSCF7030Esra Ergüven;

Merhaba Küçük Ağaç Ailesi,

Bugünkü Orff yaklaşımı bir paylaşımdan öte doğrudan deneyimleyerek, yaşayarak öğrenme idi. Sizleri daha yakından tanıma fırsatımız oldu....  Öncelikle bu yaklaşımda olmanız beni daha da mutlu etti, çocuklarımız açısından. Bir kez daha okul seçimimiz konusunda içim rahatladı...   Sadece dikkatimiz o rahatlatıcı müziklerde ve hareketleri yapmada olunca da ruhumuz ve bedenimiz rahatladı. Eminim çocuklar bizden daha becerikli ama :) biz de bir şeyler öğrendik sonunda! Bir yandan da  tekrar evdeki kitapları ve  çocuklarımız ile neler yapabileceklerimizi hatırlatmamıza vesile oldunuz.

Anne olarak da çocuklarımızın her gün vakit geçirdiği, çocukların neşe dolu enerjisinin koktuğu ortamda bir paylaşımda bulunmanın verdiği duygusallık ve doyum ise başkaydı...
Kendi adıma her açıdan memnun ve mutlu oldum... İçten teşekkürlerimi ve sevgilerimi sunarım. 
Tekrar bir araya gelmek dileğiyle...


Pınar ve Cem Eratlı;

DSCF6949
Merhaba,

Çocuklarımızın edineceği becerileri bütün hayatları boyunca kullanacakları düşünülürse, en temel ve önemli becerilerini müzik aracılığıyla ediniyor olduklarını görmek çok etkileyiciydi. Hiç bilgimizin olmadığı bir alanda çok iyi yetişmiş profesyonellere çocuklarımızın emanet olduğunu görmek çok rahatlacıydı.

Bize gelince, biz çok eğlendik :))) Tekrarını diliyoruz :))

Sevgiler.



DSCF6944
İrem Koç;

Biz her şeyden önce yeni bir şey öğrenmiş olmaktan dolayı mutlu olduk. Yeni kavramlar, yeni bir bakış açısı... Yanı sıra diğer ebeveynlerle bir arada olmak, dans etmek... Hepsinin bize kattıkları tartışılmaz. Biz yetişkinler için bile bu kadar keyifli ve öğretici olabilen bir şeyin, çocuklarımıza neler katabileceğini hayal bile edemiyorum. Basta eğitmenimiz olmak üzere tüm ekibe teşekkür ediyoruz..

Ufuk Koç;

Çok keyifli ve eğlenceli bir pazar günüydü. Bir şeyi kaç değişik şekilde bedene, ritme ve tekerlemelere dökebileceğimizi görmek çok eğlenceliydi.
Bir eğitmen olarak yeni bir şeyi oğlumun anaokulunda öğrenmekten çok ama çok mutluyum. Filiz Öğretmen, gıyabında Aylin Öğretmen, bizi davet eden Işık Öğretmen  ve tüm Küçük Ağaç öğretmenlerine ev sahipliklerinden dolayı teşekkür ederim.