14 Şubat 2014 Cuma

Çorap Partisi

Çorap deyip geçmeyin. Yeri geliyor o çoraplar en eğlenceli partilerin renkli aksesuarları oluveriyor. Bir çift ayaklara, bir çift de ellere geçirdiniz mi eğlence başlıyor.
DSCF0271
DSCF0283
Danslar biraz şekil değiştiriyor. Ayaklar havaya yükseliyor bu defa. Rengarenk, kıpır kıpır hareket ediyorlar.
DSCF0297
Çoraplar çoraplıktan çıkıyor; eldivenlere, tokalara, taçlara dönüşüyor; çocukların kıyafetlerini zenginleştiriyor.
DSCF0279
DSCF0300
Danslar daha muzip, oyunlar daha çizgili, yarışmalar daha puantiyeli bir hal alıyor.
DSCF0325
DSCF0327
DSCF0350
Tahmin edebileceğiniz gibi biz bu hafta çorap partisi verdik. Ve yine tahmin edebileceğiniz gibi çok eğlendik.

12 Şubat 2014 Çarşamba

Haydarpaşa'da Çocuk Sesleri

Yüz yılı aşkın bir süre önce İstanbul - Bağdat Demiryolu hattının başlangıç istasyonu olarak inşa edilmiş Haydarpaşa Garı. Günümüzde İstanbul'un sembollerinden biri haline geldi. Şehrimizin korumaya çalıştığımız değerleri arasında, ön sıralarda koskocaman dikiliyor. Hızlı tren projesi sebebiyle tren seferlerine ara verildiği için neredeyse hiç hareket yok bugünlerde Haydarpaşa'da. Telaşla koşuşturan yolcuları görmek mümkün değil. Trenler kıpırdamıyor. Gar fazlasıyla sessiz. Fakat dün bu durum biraz değişti. Haydarpaşa'ya gezi düzenleyen Zebralar sınıfı, garı hareket ve sesle doldurdu. Kısa bir süreliğine de olsa dün cıvıl cıvıldı Haydarpaşa.
DSCF0076
Bizi hemen garın girişindeki tarihi lokomotif karşıladı. Yüz elli yıldan daha uzun bir süre önce üretilen, ülkemizin ilk lokomotiflerinden biri olan bu buharlı araç hayranlık uyandırdı hepimizde. Altına baktık, üstüne çıktık, etrafından dolaştık. Uzun uzun inceledik birlikte.
DSCF0067
DSCF0071
DSCF0073
Ardından peronlara geçtik. Kapıları kilitli bir şekilde rayların üstünde kıpırtısız bekleyen trenleri gördük. Önce trenlerin nasıl çalıştığını öğrendik. Sırayla bir markize girerek hızının nasıl arttırılıp azaltıldığını, kapıların nasıl açılıp kapandığını ve düdüğünün nasıl öttürüldüğünü gördük.
DSCF0083
Vagonlardan birine girdik. Koltuklarına oturduk. Tren yolculuğunda olduğumuzu hayal ettik.
DSCF0096
DSCF0107
Ve tüm bu keşiflerimizin, incelemelerimizin arasına oyunlar sıkıştırdık. Haydarpaşa'yı cıvıl cıvıl sesle dolduran da bu oyunlar oldu. Sütunların çevresi saklambaç için idealdi. Bekleme salonunda yolcu rolü üstlenip trenlerin hareket saatleri hakkında ayak üstü sohbet etmek keyifliydi. Gişelerin önündeki turnikelerde dönmek eğlenceliydi.
DSCF0092
DSCF0108
DSCF0110
DSCF0116
Çocuklar için heyecan verici bir geziydi. Gitme vakti geldiğinde ayrılmak zor geldi hepsine. Çünkü pek çoğunun hayalinde bir tren yolculuğu yapmak, trene binip bir yerlere gitmek de vardı.  Yolculuk bir yana, hareket halinde bir tren görmek bile mümkün olamadı. Ve gezinin sonunda trenler gizemlerini korumaya devam ettiler onlar için.