24 Ekim 2013 Perşembe

Anish Kapoor'un Etkileri

Dünyanın en önemli çağdaş sanatçılarından biri olan Anish Kapoor Türkiye'deki ilk sergisini İstanbul'da, Sakıp Sabancı Müzesi'nde açtı. Haberlerde denk gelmişsinizdir; eserlerin müzeye yerleştirilmesi haftalar sürdü. Bina, ağır heykelleri taşıyabilmesi için güçlendirildi. Bazı duvarlar yıkılıp yeniden yapıldı. Eserlerin yerleştirilmesinde vinçler çalıştı. Ve bütün bu emeğin sonunda, bazı eserlerin ilk defa izleneceği, kapsamlı ve etkileyici bir sergi oluşturuldu. 

P1240881

İstanbul'da sergi açacağını öğrendiğimiz anda, Anish Kapoor ekim ayının sanatçılarından biri oluverdi. Sanat öğretmenimiz Erdegül Hanım ve sınıf öğretmenlerimiz sanatçının eserlerini çocuklara tanıtmaya başladılar. Birlikte bu eserlerden esinlenerek kendi heykellerimizi yaptık. Ve tabii ki Anish Kapoor Sergisi'ne bir gezi düzenledik.


Çocuklar, fotoğraflarından gördükleri ve bazılarının çok büyük ebatlarda olduklarını öğrendikleri heykelleri görmek istiyorlardı. Büyük bir merakla girdiler Sakıp Sabancı Müzesi'ne. Rehber eşliğinde eserleri incelemeye başladılar. Her bir heykelinde önünde durdular; malzemesi hakkında bilgi aldılar; ne ifade ettiği konusunda sohbet ettiler. 


Anish Kapoor, pek çoğunda mermer ve kaymaktaşı kullandığı soyut taş eserlerinde farklı kavramlar üzerinde durmuş. Genel olarak zaman ve sonsuzluk kavramlarını ele almış. Bizler içinse Kapoor'un heykellerinin en güzel yanı, çocukların rahatlıkla bu eserlerle bağ kurabilmeleri.  Bir sanatçıya "Bu eserinde ne anlatmaya çalıştın?" diye sorarsanız ondan yüksek ihtimalle şu cevabı alırsınız; "Sen ne görüyorsun?" Çağdaş sanatta sanatçının aktardığı kadar izleyicinin ne aldığı, eserle nasıl bir bağ kurduğu da önemli. Çocuklar, Anish Kapoor'un heykelleriyle gerçekten çok keyifli bir iletişim kurdular. Ne gördükleri sorulduğunda çok güzel cevaplar verdiler. 

DSCF3656


Öğrencilerimiz, gezimiz sırasında iki farklı kişiden de tebrik aldılar. Müze gezimiz sırasında eserlerin güvenliğinden sorumlu olan yetkili ve atölyedeki çalışmalarımız sırasında çocuklara yardımcı olan eğitmen davranışlarından dolayı çocuklarımızı tebrik etti. Bu da bizim için ayrıca önemliydi. Bir müzenin nasıl gezileceğini, eserlerin nasıl izleneceğini, yerlere çekilen bantların ne anlama geldiğini biliyor olmak ilerinin sanat takipçileri ve müze izleyicileri olma yolunda kocaman adımlar. Eserlerle bağ kurabilmek, onlar hakkında bakış açısı geliştirebilmek ve fikirlerini paylaşabilmek çok kıymetli. Atölyede eğitimcinin yönlendirmelerini takip etmek ve verilen malzemelerle özgün bir eser ortaya çıkarmak da çok değerli. Çocuklarımız gezi sırasında her anlamda çok başarılıydılar. 



Atölye demişken... Sergi sonrası bir de atölye çalışmasına katıldık. Çocuklar kendilerine dağıtılan strafor bloklara şekil verdiler. İlham kaynakları yine Anish Kapoor'un eserleriydi. Kimi straforları oyarak derinlik verdi, kimi üzerine oyun hamurları yapıştırarak formunu değiştirdi, kimi de boyalarla renklendirdi. 

DSCF3760DSCF3763



Bugüne kadar tanıdığımız sanatçılar arasında Anish Kapoor kendine farklı bir yer edindi. Bizi en çok etkileyen sanatçılar arasında yerini çoktan aldı. Onun eserlerini inceleyerek geçireceğimiz bir haftamız daha var. Üç boyutlu eserler üretmeye devam ediyoruz. Çağdaş eserler...