15 Aralık 2014 Pazartesi

Miro ve Figürleri

Küçük Ağaç'ta Aralık ayının sanatçılarından biri Joan Miro. Öğrencilerimiz geçtiğimiz iki haftayı onun eserlerini inceleyerek geçirdiler. Onun figürlerinden ve sembollerinden esinlenerek kendi eserlerini oluşturdular. Aralık ayının sonuna kadar da benzer çalışmalara devam edecekler. Rengarenk bir dünya içerisinde olduklarını söylersek pek de abartmış olmayız.
Geçtiğimiz hafta bu renkli dünyadaki yolculuğumuzu biraz daha somutlaştırdık. Miro'nun Sakıp Sabancı Müzesi'nde sergilenmekte olan eserlerini görmek için bir gezi düzenledik. Beş ve altı yaş grubu öğrencilerimizin katıldığı bu gezide çocuklar, fotoğraflarını gördükleri resim ve heykellerin asıllarını inceleme fırsatını yakaladılar.
20141211_125812
P1030239
Müze içerisinde fotoğraf çekilmesine izin verilmediği için Miro'nun eserleriyle buluşan öğrencilerimizi fotoğraflayamadık. O yüzden gezimizi birkaç satırla aktarmak istiyoruz. Sergiyi sanat ve seramik öğretmenimiz eşliğinde dolaşan çocuklar, çoğu resmin önünde durarak Miro'nun figürleri hakkında sohbet ettiler. Yıldızları, kuşları, kadınları, güneş ve ayı gördüler. Miro'nun hangi rengi ne amaçla kullandığını öğrendiler.  
miro_15miro_16

Sergide Miro'nun tuvalleri, heykelleri, baskıları ve halıları yer alıyordu. Öğrencilerimiz, sanatçının aynı figürleri, aynı renklerle fakat farklı tekniklerde çalışmış olduğunu gördüler. Gerçek objelerden oluşan heykelleri incelediler. 
miro_13
On yıldır hiç kımıldatılmadan Miro Müzesi'nin önünde duran Kişi heykeli, sergide incelediğimiz son eserdi. Öğrencilerimiz bir heykelin nasıl yapıldığını bu heykel üzerinde öğrendiler. Miro bu heykele bademden bir gövde ve çakıl taşından bir çift göz hayal ederek başlamış. Ardından üç alçı model yapmış. Ve sonunda 5 cm boyundaki badem ve taştan yapılan model, 2 metrelik bronz bir heykele dönüşmüş. Kişi heykeli, küçük fakat yaratıcı bir fikrin nasıl kocaman bir sanat eserine dönüştüğünü hepimize açık bir şekilde gösterdi.
P1030250
Bizler Miro Sergisi'ni gezerken sanatçının figürlerle dolu rengarenk dünyasına keyifli bir yolculuk yaptık. Bu yolculuk bize Miro'nun sembollerden oluşan dilini çözme imkanını verdi.