29 Ocak 2012 Pazar

Dali'nin Bıyıkları, Balonlar ve Bolca Hayalgücü


Ocak ayının ressamı olan Salvador Dali'yi çocuklara tanıtırken önce onlara ressamın bir fotoğrafını gösterdik. İlk dikkatlerini çeken bıyıkları oldu. Dali'nin bıyıklarını çok ilginç buldular. Ardından bakışları ilgilerini çekti. Çok şaşkın baktığını söylediler. İyice dikkatli bakanlar, kravatının ve yeleğinin desenini kucağında tuttuğu kedinin kürküne benzettiler. Böylece Salvador Dali, eserlerinden önce kendine has tarzıyla çocukların hayatına girmiş oldu.


İlerleyen günlerde her çocuk dudağının üzerine çizilen bir Dali bıyığı eşliğinde kendi eseri üzerinde çalışma fırsatını yakaladı.


Ressamın eserlerini de inceledik birlikte. Dali'nin eriyen saatlerini, uzun bacaklı fillerini, yumurtalarını ve bir örtü gibi ucundan tutup kaldırdığı denizlerini artık tanıyoruz. Pek çok eserinde eşi Gala'yı resmettiğini gördük. Yemeğe olan tutkusunu, çocukken hayalinin aşçı olmak olduğunu da biliyoruz. Hatta geçtiğimiz hafta gezdiğimiz Salvador Dali Sergisi'nde, bu öğrendiklerimizin çoğunu sergilenen eserlerde görme imkanını da bulduk. Eriyen saatler, gücü temsil eden filler, hayatı simgeleyen yumurtalar ve Gala... Hepsi resimlerin içindeydiler.



Dali'nin yumurtaları oyunlarımıza kadar girdi. Bu hafta en keyifle oynanan çember oyunu çürük yumurta oldu.


Çocukların sahip oldukları (ve Dali'den pek de geri kalmayan) o sonsuz hayalgücü bu hafta da oyunlarına yansıdı. Yağmurdan sonra bahçede onları bekleyen minik bir su birikintisi balıkçılığa özendirdi hepsini.


Öğretmenlerinin dağıttığı hayali balonları uçurdular gökyüzüne. Renkli paraşütlerinin üstünde toplarını zıplattılar, ardından altına girip kendileri top gibi zıpladılar. Hayalgücü devreye girince oyunlar çok daha keyifleniyor.



Balonlardan söz açılmışken bu hafta bol balonlu günler geçirdik. Sadece hayali balonlarla oynamadık şüphesiz. Balon şişirdik, balon patlattık, balon hikayeleri dinledik, sınıfımızı balonlarla süsledik ve balonlardan adamlar yaptık.


Güzel sürprizler de oldu bu hafta. Zebralar sınıfından Ava erken "sevgililer günü kurabiyeleri" hazırlamıştı arkadaşları için. Mutfağa çıkıp kakaolu sütlerini hazırlamadan önce kurabiyelerini paylaşıp yediler.



Kediler sınıfından Defne ve Emre okul kütüphanemize kitap bağışında bulundular.


Zürafalar sınıfından Akın Uras Can'ın babası Erkut Bey Aile Katılımı kapsamında okulumuza geldi ve bir arkadaşıyla birlikte çocuklara gitar çaldı. Uzun süredir Aile Katılmında müzik dinlemiyorduk, hepimiz için güzel bir değişiklik oldu.


Zürafalar sınıfından Ayşenaz Oğuzlu'nun doğum günü kutlaması da bu haftaydı. Ayşenaz artık 6 yaşında.


Ve mezunlarımızdan Kuzgun, Metehan, Dora ve Ali Cahit geldiler Küçük Ağaç'ı ziyarete.




Dali'yle içli dışlı, bıyıklı ve şaşkın Ocak ayına önümüzdeki günlerde gerçekleştireceğimiz son birkaç çalışmayla veda ediyoruz. Önümüzdeki ayın sanatçıları Türk. Biri çok sevdiğimiz bir müzisyen, diğeri ise bir heykeltraş. Bol bol müzik dinleyerek ve üç boyutlu eserler üzerinde çalışarak bu iki değerli sanatçıyı tanıyacağız. Keyifli bir Şubat ayı bizleri bekliyor.