8 Aralık 2011 Perşembe

Matisse ve Lydia Delectorskaya

Aile katılımı etkinliklerimiz tüm hızıyla devam ediyor. Bugün de çok yaratıcı ve keyifli bir etkinlik gerçekleşti okulumuzda. Kelebekler sınıfından Defne Özcan’ın annesi Öznur Hanım, kasım ayının sanatçısı Matisse’in bir eseri üzerinden renkli bir çalışma yaptırdı çocuklara.

Öznur Hanım önce birer dosya kağıdı dağıttı. Herbir kağıdın üzerinde farklı desenler vardı ve hangi renkle boyanması ya da kaplanması gerektiği yazıyordu. 


Öğretmenlerin de yardımıyla şişe kapakları, pastel boyalar, kumaşlar ve ipler verildi çocuklara. Kağıdın üzerinde belirtilen renge uygun olarak desenler ya boyandı ya da üzerlerine malzemeler yapıştırıldı.


Çalışma bittiğinde Öznur Hanım kağıtları bir puzzle gibi birleştirdi ve ortaya Matisse’in 1947’de yaptığı Lydia Delectorskaya Portresi çıkıverdi ortaya. Tabi bambaşka bir yorumla… 


Bu çalışma bizim çok hoşumuza gitti. Hemen merdivenlerin başına, okula gelen ziyaretçilerimizin rahatça görebilecekleri bir noktaya astık. Bir gelip görmenizi tavsiye ederiz kelebeklerin Lady Delectorskaya’sını.

Matisse'in Lydia Delectorskaya'sı
ve Kelebekler'in Lydia Delectorskaya'sı

5 Aralık 2011 Pazartesi

Kasım Ayından Kareler

Günler hızlı geçiyor. Hele de çocuklarla birlikteyken ve keyifli bir programı takip ediyorken... O kadar ki kasım ayının son on gününden sizlere aktarım yapma fırsatını bir türlü bulamadık. İşte geçtiğimiz iki haftadan bazı haberler ve kareler...

Zürafalar ve Kediler'in işlediği konulardan biri "Kullandığımız Araç ve Gereçler"di. Pek çok farklı meslek hakkında bilgi sahibi oldular, farklı farklı araçlar gördüler ve hatta kullanarak deneyimlediler. Örneğin tamir oyuncakları ile tamircilik, evden getirdikleri tencerelerle aşçılık yaptılar. Elektrikli süpürgeyle sınıflarını süpürdüler. Bisiklet tamircisine ve erkek kuaförüne giderek buralarda kullanılan araçları incelediler.




Sanat dersinde kum baskı yaptılar, tutkal üzerine kazıma tekniği uyguladılar. 



Zebralar sınıfının etkinlikleri oldukça lezzetliydi. Sınıfça muzlu pasta ve meyve salatası yaptılar. Bir de ilginç parti düzenlediler; Kırmızı Parti. Kırmızı kıyafetlerini giyip, yüzlerine kırmızı kalpler çizdiler. Kırmızı örtülerle kapladıkları masalarında kurabiyelerini yediler ve vişne sularını içtiler. Kıpkırmızı danslar edip kırmızı oyunlar oynadılar.






Bir parti de Zürafalar sınıfından Deniz Arya Köktekin için verildi. Beş yaşını dolduran Arya, tüm arkadaşlarıyla birlikte doğum gününü kutladı.




Geçtiğimiz haftanın konusu ise "Haberleşme" idi. Kediler kendi hazırladıkları telefonlarla birbirlerine seslerini duyurmaya çalıştılar. Zürafalar, mektuplarını güvercinlerinin ayaklarına bağlayarak okulun içerisine uçurdular.





Zürafalar hafta boyu sol ellerini çalıştırdılar. Sol elleriyle ve sol adımlarıyla başladıkları danslara katıldılar. Çiftlere ayrılıp karşılarındaki arkadaşlarının sol eliyle yaptığı hareketlere bedenleriyle eşlik ettiler. Kızların "zarif" hareketleri, erkeklerin "geniş" hareketleriyle birleşince ilginç danslar ortaya çıktı.





Kelebeklerin öğretmenleriyle sohbetleri sırasında gördük ki herbiri tüm sebze ve meyveleri ayırt etmeden ve severek yiyorlar. Yine de sevdikleri sebze ya da meyveyi ismini vermeden tanımlamalarını istediğimizde elma, muz, üzüm ve havucun diğerlerine göre biraz daha fazla tercih edildiği ortaya çıktı. 



Geçtiğimiz hafta ilk tiyatro etkinliğimizi gerçekleştirdik. Geçen sene de okulumuza gelerek bizlere Kayıp Eşya Bürosu'nu sergileyen Tiyatro Bereze yine okulumuzdaydı. Bu defa Çok Soğuk isimli oyunlarını sergilediler. Anaokuluna giden bir çocuğun uyumamakta direnmesi üzerine annesinin ona odasındaki objeleri canlandırarak anlattığı hikayeyi izlediğimiz oyunu çocuklar çok beğendi.



Diğer bir tiyatro performansını da Zürafalar sınıfı öğrencilerinden izledik. Maskeli Fare hikayesini oyunlaştıran Zürafaların herbiri rollerini başarıyla canlandırdılar. Maskeli Fare rolünde izlediğimiz Selim Güzeliş'in performansı ise gerçekten dikkat çekiciydi.




Böylece kasım ayını bitirmiş olduk. Yeni haftayla birlikte, okulumuzdan ayın sanatçısı Kerem Görsev'in caz tınıları yükseliyor. Çocuklar, ayın yazarı Roald Dahl'ın yarattığı birbirinden ilginç karakterlerle haşır neşir. Zebralar ve Kelebekler bu hafta sapsarı yapraklar kullanacakları etkinlikler yapacaklar. Kediler ve Zürafalar ise Dünyamız konusunu işlerken çevre bilinçlerini de kuvvetlendirecekler. Ve aralık ayının son günlerine doğru yeni yıl heyecanı saracak hepimizi. Uzun sözün kısası, keyifli bir aralık ayı bizi bekliyor.