6 Haziran 2011 Pazartesi

Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi

Geçtiğimiz hafta okulumuzda çiçekler konusunu işledik. Farklı farklı çiçekleri inceledik, isimlerinin nereden geldiğiyle ilgili hikayeleri dinledik, öğrencilerimizin çiçeklerle ilgili sunumlarını izledik ve tabi bir de gezi düzenledik. Zürafalar ve Kediler sınıfı ile birlikte en çok bitki çeşidini görebileceğimiz yere, Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'ne gittik.


Girişte bizi bahçe sakinlerinden biri karşıladı ve gezimizin büyük bir kısmını kapsayan Merkez Ada'nın içlerine kadar bize eşlik etti. Üstelik de bir kaplumbağadan beklenmeyecek bir hız ve cesaretle...


Yemyeşil bir yoldan, farklı farklı ağaçların ve rengarenk çiçeklerin arasından geçerek önce nilüfer havuzlarına ulaştık. Zürafalar sınıfından Seymi bize hafta içerisinde nilüferlerle ilgili bir sunum yapmıştı. Dolayısıyla bu çiçekler hakkında pek çok bilgi edinmiştik. Gezi sırasında onları yakından inceleme imkanını da bulduk.


Nilüfer havuzlarının ardından Kurak ve Çorak Bahçe'yi dolaştık. İlk girişte bize pek de hoş görünmeyen bu bahçenin aslında dünya için gelecek umudu taşıyan bir çalışma alanı olduğunu öğrendik. Dünyanın giderek kuraklaşacağı varsayımı ile tuzcul ortamlarda ve daha az suyla yaşamlarını devam ettirebilen bitkilerin yaşadığı bir alan yaratılmıştı. Burada, hem küresel ısınma ve onun getireceği sonuçlara dikkat çekiliyor hem de kurakçıl bitkiler olarak adlandırılan türler tanıtılıyordu.


Sonraki gezi alanımız Kaya Bahçesi idi. Burada, kaya üzerinde, taşlar arasında veya taşa sarılarak hayatını sürdüren bitki türlerini gördük. Ardından soğanlı bitkiler koleksiyonunu inceledik.


Merkez Ada'dan sonraki gezi alanımız Mesire Adası'ydı. Burada yer alan Keşif Bahçesi'nde bir süre oyun oynadık. Çalılıklardan oluşturulmuş labirente girerek çıkış yollarını aradık. Oyun alanlarında zaman geçirdik. Açık hava, güneş, uzun bir yürüyüş ve oyun karnımızı acıktırdığında kendimize gölge bir alan beğendik ve oturup birlikte sandviçlerimizi yedik. Yeniden enerjimizi topladığımızdaysa yine oyunlar oynadık.




Gezimizin sonunda aracımıza ulaşmak için Menfez Galeri'den geçtik ve burada yer alan Nezahat Gökyiğit Botanik Bahçesi'ne ait fotoğrafları inceledik. Gördük ki, oldukça geniş bir alana yayılmış kocaman bir botanik bahçenin içerisindeyiz ve gezi süremiz yetmediğinden görmediğimiz pek çok farklı alan, incelemediğimiz pek çok ağaç ve bitki bırakmışız arkamızda. Onların keşfini başka bir güne, başka bir geziye bırakarak servisimize binip döndük okulumuza.