25 Kasım 2010 Perşembe

Kayıp Eşya Bürosu

Bugün okulumuzda bir tiyatro oyunu sergilendi; Kayıp Eşya Bürosu. Oyun, takside unutulan bir sardunya çiçeğinin kayıp eşya bürosuna getirilmesinden sonra yaşadıkları ile ilgiliydi. Sahibinden ve evinden çok uzakta, güneşsiz ve tozlu bir odada olduğu çok mutsuz olan sardunya, getirildiği yerde telefon, çanta, tiyatro kostümü, şemsiye, maydonoz gibi pek çok farklı nesneyle tanıştı. Onların kayıp eşya bürosuna getiriliş hikaylerini dinledi. Herbiri ona yeni ortamına alışması için yardımcı olmaya çalıştılar.

Tiyatro Bereze tarafından sergilenen Kayıp Eşya Bürosu, Sevim Ak'ın aynı adlı hikayesinden oyunlaştırılmış bir obje tiyatrosu çalışması. Çağdaş çocuk tiyatrosunun önemli bir türü olan obje tiyatrosunda hikaye, nesnelerin oynatılması yoluyla anlatılıyor. Bu yapısıyla, çocukların, gerçek objeler kullanarak ve onları canlandırarak kurdukları oyunlara çok benziyor. Kayıp Eşya Bürosu'nda da oyunun kahramanları ve dolayısıyla oyuncuları bu büroda yer alan nesneler.

Tiyatro Bereze'nin keyifli ve enerjik performanslarıyla sergiledikleri Kayıp Eşya Bürosu'nu öğrencilerimiz büyük bir ilgiyle izlediler. Kayıp eşyalar arasında da en çok maydonozu sevdiler. Böyle bir oyunu izleyen çocuklarımızın kendi oyunlarında gerçek nesnelere daha çok yer vereceklerine inanıyoruz. Eve geldiklerinde ellerine bir demet maydonoz alıp onu zıplatarak “Çürüyorum! Çürüyorum!” demeye başlarlarsa şaşırmayın. Ve Tiyatro Bereze'nin oyunlarını takip etmeyi unutmayın.






Dalgıçlık Meslek Tanıtımı

Zürafalar Sınıfı öğrencilerimizden Derin'in babası Birol Kargacı 23 Kasım günü meslek tanıtımı için okulumuzu ziyaret etti. Dalış eğitmeni olan Birol Bey mesleğini, deniz altını ve dalış yaptığı yerleri anlattı. Yanında getirdiği dalış malzemelerini tanıttı. Çocuklar, dalış elbisesi, tüp, maske ve palet gibi malzemelere tek tek dokundular, hatta nasıl kullanıldıklarını görmek için bazılarını denediler. Birol Bey, ekipmanları arasında yer alan pusulanın nasıl çalıştığını gösterdi ve yönler hakkında öğrencilerimize bilgi verdi. Çocuklar, merak ettikleri konularda Birol Bey'e sorular sordular. Kendileri için oldukça farklı bir meslek olan dalgıçlığa büyük ilgi gösterdiler.


22 Kasım 2010 Pazartesi

Şişli Bilim Merkezi Gezisi

Bu yılın ilk gezisini 11 Kasım'da Şişli Bilim Merkezi'ne gerçekleştirdik. İnteraktif deney üniteleri ve sergilerin yanı sıra deprem eğitiminin de verildiği gezide farklı bilim dallarıyla tanıştık, deneylere katıldık.

Şişli Bilim Merkezi'nden bir eğitmen gezi esnasında bize eşlik etti. Uzay, elektrik, manyetizma, optik ve göz yanılsamaları gibi pek çok farklı konuda ondan ilginç bilgiler aldık. Herbir konunun deney ünitesini ziyaret ederek eğitmenin deneyleri gerçekleştirmesini izledik. Hatta kendimiz de bu deneylere katılarak öğrendiklerimizi pekiştirdik.

Sergi bölümünde 20 milyon yıllık bir ağaç fosilini, yeşil deniz kaplumbağasını, bir tarantulayı ve bir göktaşını inceleme fırsatı bulduk.

Gezimizin sonunda deprem eğitimi aldık. Önce bize depremin ne olduğu, deprem esnasında ve sonrasında neler yapmamız gerektiği anlatıldı. Ardından Burçin ve Yeşim Öğretmenlerimiz deprem simülatörüne alındılar. 4.5 şiddetinde bir deprem anının yaşatıldığı simülatörde öğretmenlerimiz bize öğretilenleri uygulamalı olarak gösterdiler.

Yaklaşık bir saat süren gezimiz hem çok bilgilendiriciydi hem de çok eğlenceli.