13 Şubat 2012 Pazartesi

Kil ve Taş

Geçtiğimiz hafta Zürafalar sınıfında iki farklı aile katılımı gerçekleşti. Her iki velimiz de çocuklar için birer sanat etkinliği planlamışlardı. Dolayısıyla her iki etkinlik sırasında da atölyedeydik ve birbirinden güzel eserler ürettik.

İlk olarak Akın Uras Can’ın annesi Birten Hanım ziyaret etti okulumuzu. Geçtiğimiz yıl olduğu gibi bu yıl da kendi uğraşı alanı olan seramikle ilgili bir çalışma yaptı çocuklarla birlikte. Önce oklavaları kullanarak killeri levha haline getirdiler.



Bu levhalardan çıkarılan şekil, çalışmanın amacını da gösterdi bize. Birten Hanım, yaklaşan Sevgililer Günü için Zürafaların ailelerine götürebilecekleri birer süpriz planlamıştı. Çocuklar, yassı hale gelen killerden birer kalp şekli çıkararak devam ettiler çalışmalarına. Daha sonra bu kalpleri süslediler.



Birten Hanım çalışmaları sırasında çocuklarla tek tek ilgilendi ve süslemelerinde onlara yardımcı oldu. Sonunda birbirinden güzel kalpler çıktı ortaya. Zürafalar buu kalpleri önümüzdeki hafta ailelerine götürecekler. Ve arzu eden aileler bu güzel hatıranın daha uzun ömürlü olabilmesi için kalpleri fırınlatabilirler.

Zürafalar sınıfının ikinci aile katılımı Egehan Demirel'in annesi Arzu Hanım'la gerçekleşti. Egehan'ın da asistanlık yaptığı çalışmada çocuklara önce peçetelerden kesilmiş hayvan ve çiçek figürleri dağıtıldı. Ardından çocuklar figürlerine uygun birer taş seçtiler.


Arzu Hanım’ın dağıttığı yapıştırıcılar kullanılarak figürleri fırça yardımıyla taşların üzerine yapıştırıldı.



Ardından daha hoş bir görünüm elde etmek için taşların her tarafı verniklendi.



Çalışmanın sonunda rengarenk, dekoratif taşlar çıktı ortaya.


Çocuklar aynı çalışmayı bir de saksılarla yaptılar.


Taşlar, sene sonu sergisinin ardından çocukların diğer çalışmalarıyla birlikte ailelerine teslim edilecekler. Saksılar ise içlerine Arzu Hanım’ın getirdiği çiçekler ekilerek okulda bu çalışmanın bir hatırası olarak kalacaklar.

Zürafaların büyük bir keyifle katıldıkları ve birbirinden güzel eserler çıkardıkları bu iki çalışma için Birten Hanım’a ve Arzu Hanım’a teşekkür ediyoruz.

Tombul Kediler

Bu hafta Kediler (ve hatta öğretmenler) biraz kilo aldılarsa şaşırmayın çünkü hafta boyu “Ekmekler” konusunu işlediler. Masalarından mis kokulu ekmekler eksik olmadı. Beyaz, kepekli, çavdar… Farklı farklı ekmekleri incelediler, tadlarına baktılar.


Mutfağa geçip kendi ekmeklerini yoğurdular, şekil verdiler.


Yoğurdukları ekmekleri pişmeleri için fırına götürdüler. Bu esnada ekmeğin nasıl piştiğini izleme fırsatını da buldular. Birer ekmek satın almayı da ihmal etmediler.



Haftayı arkadaşları için bir süpriz hazırlayarak sonlandırdılar. Tekrar mutfağa girerek ikindi kahvaltısı için leziz kanepeler hazırladılar.


Zürafaların haftası ölçü aletlerini inceleyerek geçti. Kantarlar, teraziler, termometreler, barometreler… Herbirinin neyi, ne şekilde ölçtüğünü öğrendiler. Sanat etkinlikleri de konularıyla örtüşecek çalışmalardan oluşuyordu.


Kelebekler ve Zebralar ise ayakkabılarla çalıştılar. Farklı modellerde ve farklı ölçülerde renk renk ayakkabıları giyip çıkardılar.


Kendilerine verilen ayakkabı resimlerini süslediler. Erkekler tüyleri kullandı, kızlarsa pul ve boncukları.



Her sınıf yine Orff çalışmalarını yaptı. Bu hafta Zürafaların oyunu “Tanzanya Dansı”ydı. Önce Tanzanya dilinde üç farklı kelime öğrendiler; ruka ruka, simamaka, tembea. Üç farklı hareketi ifade eden bu üç kelimeyi şarkılaştırarak ellerinde marakaslar ve kastanyetlerle dans ettiler.


Kelebeklerin tüllerle dansları görülmeye değerdi. Herbiri büyük bir ilgiyle katıldı bu dansa.


Zebraların sanat atölyesindeki çalışmalarından biri sünger baskısıydı.




Balerinleri merak eden var mı? Sene sonunda sergileyecekleri dansları ile ilgili çalışmaları son hızla devam ediyor. Her yıl olduğu gibi bu yıl da farklı bir ülkenin dansını hazırlıyorlar.


Küçük Ağaç’ta her sınıf kendine ait programı takip ederken bir yandan da şubat ayının sanatçılarını tanıyorlar. Bu ayki sanatçılarımız Barış Manço ve İlhan Koman. Okulun koridorlarında Barış Manço’nun şarkıları duyulmaya başlandı bile. İlhan Koman’ın da eserleri inceleniyor. Yakında üç boyutlu çalışmalar başlayacak. Bir yandan da geziler… Şubat ayı oldukça renkli geçecek.