17 Mayıs 2011 Salı

Kukla Tiyatrosu

Bildiğiniz gibi İstanbul Uluslararası Kukla Festivali 4 Mayıs’ta başladı. Biz de bu fırsatı değerlendirip oyunlardan birine öğrencilerimizle birlikte gidebileceğimizi düşündük. Festival programını incelediğimizde bir oyun dikkatimizi çekti. İsveç’ten gelen Staffan Björklunds Teater’in  Two On Toe! adlı oyunu Küçük Ağaç öğrencilerinin yaş grubuna hitap ediyordu – hem de hepsine! Kunduzlar, kuşlar ve böceklerin yer aldığı ödüllü bir oyundu. Hemen biletlerimizi ayırttık.


Geçtiğimiz çarşamba günü hep birlikte gittik oyunu izlemeye. Gayet keyifli bir müzik eşliğinde, tamamen organik malzemeden yapılmış kuklalar ve onları oynatan bir kuklacı vardı karşımızda. Annesiyle şarkılar söyleyen minik bir kuş, kuşların kendisini yiyeceğini zannederek saklanmaya çalışan küçük bir tırtıl, kendilerine yuva yaparken kullanacakları dal parçalarını arayan kunduzlar… Ormanın kenarında, hayvanlar arasında geçen neşeli ve müzikli dialogların yer aldığı keyifli bir oyundu Two On Toe! 


Oyunun sonunda Staffan Björklunds’un yanına giden öğrencilerimiz hem kuklaları yakından gördüler hem de merak ettikleri bazı soruları sanatçıya yönelttiler.


Hoş bir oyunu seyretmiş olmanın yanı sıra bizi mutlu eden farklı yönleri de vardı bu etkinliğimizin. Her şeyden önce Zebralar ve Kelebekler sınıfları ilk defa abla ve ağabeyleriyle birlikte okul dışında bir etkinliğe katılmış oldular. Çok güzel bir şekilde koltuklarında oturdular ve oyunu baştan sona takip ettiler. Onların da aramızda bulunduğu bir etkinlik düzenlemiş olmak bizi çok mutlu etti. Yanı sıra oyun esnasında ingilizce konuşan kuklacının kullandığı bazı kelimeleri öğrencilerimizin yakaladığını görmek, örneğin tırtılın kelebeğe dönüştüğü yerde ”I’m a butterfly!” diyen sanatçının ardından çocuklarımızdan “Aaa, butterfly!” fısıltılarını duymak da ayrıca keyifliydi.