28 Şubat 2011 Pazartesi

Gel Oyna Çocuk Atölyesi

Geçen hafta Zürafalar ve Kedilerle Gel Oyna Ahşap Oyuncak Atölyesi'ni ziyaret ettik. "Oyuncaklar" teması kapsamında gerçekleştirdiğimiz gezimizde Kediler Sınıfı öğrencileri, ahşap oyuncakları incelemek ve topaç boyamak için Ümraniye Meydan AVM'de kaldılar. Zürafalar Sınıfı öğrencileriyse Gel Oyna'nın kurucusu Şule Şenol'la buluşarak ahşap oyuncakların üretildiği atölyeye gittiler.

Atölyede bizi emekli öğretmen olan Şükrü Hoca karşıladı. Öğrencilerimize yakın ilgi gösteren ve herbiriyle tek tek ilgilenen Şükrü Hoca, bize atölyeyi dolaştırdı, kullandığı alet ve makinaları tanıttı, yaptığı ahşap oyuncakları gösterdi. Mandallardan insan formları, ahşaptan yapbozlar, sallanan atlar ve daha pek çok farklı oyuncak yapmıştı Şükrü Hoca. Birkaç öğrencimizin kontraplak üzerine çizdikleri kendi özgün tasarımlarını kıl testere makinasıyla keserek hem makinanın nasıl çalıştığını gösterdi hem de öğrencilerimizin tasarımlarını birer oyuncak haline getirdi. Daha sonra herbir çocuğumuza ahşap oyuncaklardaki pürüzsüz yüzeylerin nasıl elde edildiğini göstermek için zımpara yaptırdı. Kendi yaptığı ahşap hayvan figürlerini okulumuzda oynamaları için öğrencilerimize hediye etti.





Atölye ziyaretimiz sonrasında Meydan AVM'de buluştuğumuz Kediler sınıfı öğrencileriyle birlikte Zürafalar da topaç boyadılar. Şule Hanım'la birlikte topaç çevirdiler, farklı ahşap oyuncaklarla oynadılar.

Gel Oyna Ahşap Oyuncak Atölyesi'ni ziyaret eden öğrencilerimiz öncelikle doğal malzemeyle üretilmiş, dedelerinden bu yana oynanagelen çeşit çeşit oyuncakları tanıdılar. Bunların marangoz artıklarından, kereste veya odun artıklarından üretildiğini, hiçbiri için ağaç kesilmediğini, doğa dostu oyuncaklar olduklarını öğrendiler. Ahşabın dokusunu hissettiler ve ahşap oyuncakların kendi yaratıcılıkları kadar zengin ve çeşitli olduğunu gördüler. Kendi özgün tasarımlarının oyuncak haline dönüşmesini izleyerek bunu aynı zamanda da deneyimlediler. Ahşap oyuncak yapımında kullanılan bazı alet ve makinaları kendileri de kullandılar ve farklı bir zanaati tanıma fırsatını yakaladılar. Gezinin sonunda kendi topaçlarını boyadılar, aile büyüklerinin çocukluklarında yaptıkları gibi topaç çevirdiler. Her şey bir yana, rengarenk oyuncaklar arasında doya doya oyun oynadıkları keyifli bir gün geçirdiler.


http://www.geloyna.org/