26 Ekim 2011 Çarşamba

Turşu Suyunun İyisi

Bu hafta temamız "Sebzeler". Kış sebzelerini tanıdık hep birlikte. Kış geldiğinde sebzeleri saklamanın yollarından birinin turşu olduğunu öğrendik. Mutfak etkinliğimizde de turşu kurmaya karar verdik. Derken yeni bir tartışma konusu açıldı. Hani hep sorarlar ya, turşu suyunun iyisi limondan mı olur sirkeden mi diye. İşte bunu tartıştık aramızda. Sonunda sirkeden olacağına karar verdik ve hep birlikte girdik mutfağa.

Çocuklar hafta başında evlerinden getirdikleri kavanozlarının başına geçtiler. Birkaç tane nohut, birkaç diş sarımsak atarak başladılar turşularını kurmaya.



Yine kendi getirmiş oldukları malzemeleri paylaşarak ve tüm kuvvetleriyle bastırarak doldurdular kavanozlarını. Arada mola verip havuçların tadına bakmayı da ihmal etmediler.



Öğretmenlerinin ve Işık Hanım'ın yardımıyla (sirkeli) turşu sularını eklediler.


Ve son olarak sıkı sıkı kapattılar kavanozlarının kapaklarını.


İşte sonuç;


Çocuklar rengarenk turşu kavanozlarını akşam evlerine götürecekler. On beş, yirmi gün içerisinde tadına bakabilecekler turşularının. Ve ellerinin tadı geçtiği için sebzelere, yedikleri en lezzetli turşular olacak bunlar.

23 Ekim 2011 Pazar

Sonbahar

Her ne kadar yağmurlu başlayıp güneşli bitse de, sonbaharın gelişini iyiden iyiye hissettiren günler yaşadık geçtiğimiz hafta. Belki biraz erken geldi soğuklar ama bizim adımıza iyi oldu. Çünkü konumuz sonbahardı.

Çocuklarla birlikte mevsimler hakkında sohbet ettik. Sonbaharda gözlemlediğimiz değişiklikleri konuştuk.


Sonbahar yağmurlarından bahsederken yağmurun nasıl oluştuğunu öğrenebilmek için bir deney yaptık.


Sert esen rüzgar ağaçların yapraklarını bahçemize getirdi. Biz de onları toplayıp sanat etkinliklerimizde kullandık.



Orff oyunlarımızı da seçerken haftanın temasını göz önünde bulundurduk ve "Yağmur Yağıyor" oyununu oynadık.


Soğuyan hava oyun saatlerimizin ne keyfini bozdu ne de temposunu düşürdü. Yine her gün bahçeye çıktık. Sınıf içi etkinliklerimize de oyunlarla başladık.



Mutfak etkinliklerinde Zürafalar sınıfı sigara böreği, Kediler sınıfı ise sebze çorbası hazırladı. Böreği ikindi kahvaltısında, çorbayı öğle yemeğinde afiyetle yedik.


Haftanın teması doğrultusunda derslerimizi işlerken önceden belirlediğimiz ayın sanatçılarını tanımayı da ihmal etmiyoruz. Bu ayın müzisyeni Andrea Bocelli. Çocuklarımız gün içerisinde sanatçının müziklerini dinliyor, onu tanımaya çalışıyor, hatta onun parçalarını da içeren oyunlar oynuyorlar. Örneğin bu hafta Zürafalar sınıfı, Bocelli'nin müzikleri eşliğinde tüller kullanarak dans ettiler.


Eğer bu hafta okulumuzu ziyaret ettiyseniz büyük olasılıkla yüksek topuk sesleri duymuş ya da yetişkin insan kıyafetleri giymiş öğrencilerimizle karşılaşmış olabilirsiniz. Çocukların sınıflarda en keyifle oynadıkları objeler gündelik hayata ait olanlar. Bunlar arasında şampuan şişeleri, deodorandlar, yetişkin kıyafetleri, mesleki kıyafetler, takılar, tokalar, çantalar, ve hatta yüksek topuklu ayakkabılar var. Bu tarz objelerle oynamanın çocuklara verdiği keyfin yanı sıra onların hayata hazırlanma süreçlerini desteklediğini biliyoruz. Bu sebeple de sınıflarımızda bu eşyaları bulunduruyoruz. Küçük bir itirafta bulunmak gerekirse, yetişkin kıyafetleri içerisindeki çocukları izlemek bizim için de çok keyifli oluyor.

                       

Yine ara ara okulumuzu ziyaret edenlerdenseniz sınıflardan oldukça keyifli müzik sesleri ve cıvıl cıvıl çocuk kahkahaları geldiğini duyabilirsiniz. Sınıf içi etkinliklerimiz arasında çocuklarımızın hoşuna gidecek müzikler çalarız. Onlar da serbestçe dans ederler. Fakat bu hafta durum biraz değişti. Kelebekler sınıfından Seçkin Yaşar okulumuza bir cd getirdi. Bu cd'deki şarkılar çocukların o kadar hoşuna gitti ki dans etmeye doyamadılar. Yaptıkları figürler gerçekten görülmeye değerdi.


Geçtiğimiz hafta da bir mezun ziyaretçimiz vardı; bu sene mezun ettiğimiz Kuzgun Üsküdarlı. Yine küçük bir itiraf; biz bu ziyaretlerle çok mutlu oluyoruz.


Haftayı Ayşe Verda Metin'in doğum günü kutlamasıyla, danslar ederek, oyunlar oynayarak bitirdik. İyi ki doğdun Ayşe Verda!


Önümüzdeki hafta çok keyifli bir etkinliğimiz olacak. Her sene olduğu gibi bu sene de çocuklarımız turşu kuracaklar. Evlerinden getirdikleri malzemeleri paylaşarak kuracakları turşuları daha sonra evlerine götürecekler. Bu kışın en lezzetli turşusunu yemeye hazır olun.