29 Haziran 2012 Cuma

Sene Sonu Sergisi


Küçük Ağaç'ta tüm öğrenciler günde en az bir kere sanat atölyesine girerler. Yaratıcılıklarını ortaya koyan, becerilerini geliştiren çalışmalar yaparlar. Bazen haftanın temasıyla örtüşen, konularını pekiştiren faaliyetler içerisinde yer alırlar, bazen de kendi özgün eserlerini üretirler. Farklı teknikleri denerler. Resim ya da seramik yapar, atık materyallerden yeni ürünler ortaya koyarlar.

Çocukların sene boyunca yaptıkları bu çalışmalar arasından seçilen bazı eserler, haziran ayının son haftası okulumuzun bahçesinde aileler için sergilenir. Duvarlar, korkuluklar, bahçeye çıkarılan masalar, pencere içleri, banklar, ağaçlar, oyun evinin çatısı... Bahçede gözünüze çarpabilecek her nokta sergimizin teşhir alanına dönüşür. Her taraf çocukların eserleriyle rengarenk olur.


Bu yılki sergimizi dün gerçekleştirdik. Sabahtan başlayarak ikindiye kadar bahçemizi çocukların eserleriyle donattık. Ve ilk olarak onlara, yani eser sahiplerine gezdirdik sergimizi.


Ardından aileler gelmeye başladılar. Sergilenen eserler arasında dolaştılar, çocuklarının da yardımıyla onlara ait resimleri, çalışmaları buldular.


Son iki ay okulumuzda atölye çalışmaları yapan Simla Sunay' ın öğrencilerinin çalışmaları da sergide yer aldı.


Birkaç ay evvel okulumuzda gerçekleştirilen Kedi Evi projesi kapsamında, barınaklara mama bağışı yapılması için hazırlanan baskı resimler de yine sergilenen eserler arasındaydı. Arzu eden velilerimiz, mama bağışı yaparak çocuklarının baskı resimlerini aldılar.


Ne yağmur riski, ne rüzgar esintisi... Sergimiz yine çok keyifli ve samimi bir atmosferde gerçekleşti. Bir yanda çocuklar oyunlarını oynarken, diğer yanda aileler bol bol sohbet etme imkanını buldu.







Haziran ayı öğrencilerimizin sunumlarıyla geçti. Çocuklar sene içerisindeki çalışmalarını gerek sahne üzerinde gerekse okul sergisinde aileleriyle paylaştılar. Bizler bu güzel paylaşımları, başarılı sunumları keyifle izledik. Ve bunları ortaya koyan öğrencilerimizle bir kere daha gurur duyduk. 


Böylece yoğun bir kış dönemini geride bıraktık. Temmuz ayıyla birlikte okulumuzda yaz dönemi başlıyor. Öğrencilerimiz için keyifli bir program hazırladık. Renkli ve eğlenceli geçeceğine inandığımız yaz dönemimizde görüşmek üzere, şimdilik iyi hafta sonları...


28 Haziran 2012 Perşembe

Geri Dönüşüm

Geçtiğimiz ay çocuklar sanat atölyesi saatlerinde güzel ve bir o kadar da önemli bir çalışma gerçekleştirdiler. Birkaç haftaya yayılan bu çalışma, geri dönüşüm konusunda uzun bir sohbetle başladı. Çocuklar geri dönüşümün ne olduğu ve önemi hakkında bilgi aldılar.. Geri dönüşüm sembollerini öğrendiler. Bu sembolleri, inceledikleri farklı ambalajlar üzerinde gördüler.




Ardından kendi kağıtlarını yapmak üzere gazete kağıtlarını yırttılar ve ertesi haftaya kadar suda beklemesi için leğenlere koydular.



İkinci hafta, suda yumuşamış olan kağıtlar blender yardımıyla iyice parçalandı. Mavi ve yeşil boya ile renklendirildi.  Ve çocuklar kendi kağıtlarını yapmaya başladılar.


Bir kasnak yardımıyla sudan çıkardıkları hamur halindeki kağıtlarını kumaş parçaları üzerine aktardılar. Ertesi haftaya kadar kurumaya bıraktılar.



Son hafta, kuruyan kağıtlar bezlerden ayrıldı. Ve çocuklar kendi ürettikleri mavi, yeşil kağıtlar üzerine resimlerini yaptılar.


Geri Dönüşüm projesi kapsamında yapılan resimler çok güzel oldu. Okulun girişindeki panoya yan yana astığımızda oluşan sergi hepimizin çok hoşuna gitti.


Daha da önemlisi bu proje, çocuklarda geri dönüşüm bilincini geliştirdi. Velilerimizden aldığımız geri bildirimler, evlerindeki ambalaj atıklarının yakın takipte olduklarını gösteriyor. Çocuklar, kutular üzerindeki sembolleri kontrol ederek ambalajları geri dönüşüm için ayırıyorlar.

25 Haziran 2012 Pazartesi

Dil Atölyesi

İçinde bulunduğumuz günlerde Küçük Ağaç'a düzenli olarak ziyaretçiler geliyor. Bu ziyaretçiler, kış boyu okullarında İngilizce ya da Almanca eğitimi almış olan ve yaz aylarında bu lisanlardaki pratiklerini arttırmak isteyen ilköğretim öğrencileri. Her gün iki saat Küçük Ağaç'a gelerek okulumuzda düzenlenen dil atölyesi çalışmalarına katılıyorlar. 




Atölye çalışmaları oldukça keyifli bir ortamda yapılıyor. Çocuklar, oyun oynayarak, yaratıcı drama ve sanat etkinliklerine katılarak lisanlarını pekiştiriyorlar. İngilizce ve Almanca'yı yaşayarak, deneyimler edinerek öğreniyorlar. Katıldıkları etkinlikler bir yandan da onların özgüvenlerini ve farklı alanlardaki becerilerini destekliyor, kendilerini tanımalarını sağlıyor.




Dil atölyesinde çocukların katıldıkları etkinlikleri anlatmanın en güzel yolu atölyede geçen bir günlerini aktarmak olsa gerek. Geçtiğimiz hafta çalışmalarına başlayan dil atölyesinde ilk gün tanışma oyunlarıyla geçti. Çocuklar toplar eşliğinde kendilerini tanıttılar. Ardından kendilerine dağıtılan resimler üzerinden fiziksel özelliklerine uygun detayları, sevdikleri ve sevmedikleri yiyecekleri, sporları, hayvanları işaretlediler. Daha sonra sırayla grup önüne çıkarak, işaretlemiş oldukları özelliklerini, beğenilerini arkadaşlarıyla paylaştılar.




Günün son etkinliğinde eşli olarak bir sanat çalışması gerçekleştirdiler. Büyük kraft kağıtlarına aktardıkları silüetlerini fiziksel özelliklerine uygun şekilde boyadılar. Boş kalan yerlere hoşlarına giden şeyleri resmettiler.



Çalışma grupları, yaşları birbirine yakın, lisan düzeyleri farklılık gösteren çocuklardan oluşuyor. Bu farklılık, çocukların sadece öğretmenlerinden değil, birbirlerinden de öğrenmelerine imkan sağlıyor. Çalışma boyunca çocuklar, mümkün olduğunca yabancı dillerini kullanmaları yönünde teşvik ediliyorlar. 


Her günün çalışmaları, okulumuz pedagoglarının belirledikleri beceri başlıkları çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Haftalık olarak hazırlanan zengin program, keyifli oyunlar, drama ve sanat etkinlikleri, çocukların dil pratiklerini eğlenceli bir şekilde arttırmalarını sağlıyor.