1 Şubat 2013 Cuma

Rahmi Koç Müzesi

Taşıtlar teması sayesinde birbirinden ilginç yerlere gittik. Gittiğimiz yerlerde eskisinden yenisine pek çok taşıtı inceleme fırsatını yakaladık.  Geçtiğimiz hafta Haydarpaşa Tren İstasyonu'ndaydık. Bu hafta ise Rahmi Koç Müzesi'ni gezdik. Klasik arabalar, vagonlar, tramvaylar, motosikletler, bisikletler, kızaklar, at arabaları, bebek ve sakat arabaları, sürat motorları, tekneler, gemiler... Her türlü taşıt vardı müzede. Tarihte bir yolculuk gibiydi. Farklı, ilginç, renkli...

Müzenin açık hava sergileme alanında ve Tarihi Hasköy Tersanesi binasında pek çok karayolu ulaşım aracı sergileniyordu. Çocukların her gün trafikte gördükleri arabalardan oldukça farklı olan bu araçların bazıları yüz yıldan daha uzun bir süre önce üretilmişti. 


Bazılarıysa çok daha yeniydi. Örneğin Işık Hanım'la yaşıt arabalar vardı. Gördüğümüz arabaların bazıları alçak, bazıları yüksekti. Kimisi kocaman ve genişti, kimisiyse minicikti. Minik arabaların en ilginci ise Harry Potter'ın uçan arabasıydı.



Müzeyi gezerken Birinci Dünya Savaşı'nda kullanılmış röntgen aracını, İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından müzeye bağışlanmış 1922 model  itfaiye aracını, Migros arabasını, geçtiğimiz yüzyılın başında kullanılmış bir nakliye aracını, seyyar buhar makinasını ve farklı yaşlarda ve modellerde klasik arabaları gördük.



Denizcilik bölümünde sürat motorlarını, yelkenlileri ve tekneleri gördük. Açık hava sergileme alanında ise çocukların en çok ilgisini çeken Tekel 15 isimli rengarenk takaydı.


DSCF9881

Gördüğümüz tüm araçları büyük bir ilgiyle inceledik. Fakat geçtiğimiz hafta yaptığımız Haydarpaşa Tren İstasyonu gezisinin etkisiyle midir bilinmez, çocuklar en çok demiryolu ulaşımı bölümünü gezerken eğlendiler. Atlı tramvay, mototren, Moda tramvayı, Tünel vagonu, saltanat vagonu ve bir de lokomotif yan yana dizilmişlerdi. Çocuklar içine girilmesine izin verilen tüm araçlara girdiler. Makinist koltuğuna oturdular. Yolcu bölümünde dolaştılar. Bir vagondan diğerine heyecan içerisinde koşuşlarını izlemek gerçekten çok keyifliydi.



Rahmi Koç Müzesi gezimizde kara, deniz ve raylı ulaşım araçlarının yanı sıra motosikletleri, bisikletleri, kağnı ve at arabalarını, kızak ve pusetleri de gördük. Hatta gezimizi sadece taşıtlarla sınırlı tutmayıp Atatürk Koleksiyonu, bilimsel aletler, zeytinyağı fabrikası ve nostaljik dükkanlar bölümlerini de gezdik. 

Okulda iki haftadır konu ettiğimiz tüm taşıtları Rahmi Koç Müzesi'nin zengin koleksiyonu sayesinde yakından inceleme fırsatını yakaladık. Üstelik her birinin tarihteki yolculuğunu da izleme imkanımız oldu. İlk modellerden günümüze nasıl değişimlere uğradıklarını gördük. Böylece taşıtlar teması, iki özel geziyle pekişmiş oldu.

29 Ocak 2013 Salı

Modele Bakarak Çizmek (29 Ocak 2013)


Bu hafta modele bakarak çizdik. 3 boyutlu modellerimizi kâğıda geçirdik. Bu modeller evdeki plastik hayvanlardı. Hepsini masaya dizdik ve çizdik de çizdik…
3 boyutlu nesneye bakarak çizmek zordur. Ama çocukların elini geliştirmek için ara sıra başvurduğum bir yöntemdir. Bu hafta öykü de yok, bol bol çizim alıştırması.
 

DSCF9805 DSCF9793