5 Nisan 2012 Perşembe

Çiçekler ve Lokum

Çiçekler... Kitaplardan her çeşidini gösterebiliriz çocuklara. Sayfa sayfa resimlerini çizebiliriz. Peşpeşe çiçek hikayeleri anlatırız. İçinde çiçek geçen her oyunu oynar, her şarkıyı söyleriz. Ama hangisi çiçekleri canlı canlı görmenin yerini tutabilir ki? İlkbaharla birlikte doğadaki uyanışı gözlemleyerek, bitkileri ve çiçekleri tanıyarak geçirdiğimiz günlerin ardından en güzelinin bir bahçeye gitmek olduğuna karar verdik ve çocuklarla birlikte Koşuyolu'ndaki KRM Uygulama Bahçesi'ni ziyaret ettik.




KRM Uygulama Bahçesi, Koşuyolu Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi bünyesinde faaliyet gösteriyor. Burada 18-30 yaş arasındaki orta düzeyde zihinsel ve fiziksel engelliler üç ay süren bahçıvanlık sertifika programlarına katılıyorlar. Bu yanıyla çok özel bir oluşum olan KRM'de bizim ziyaretimiz sırasında eğitim yoktu. Oldukça tenha bir saatinde gittiğimiz bahçenin tadını doya doya çıkardık.




Çocuklarla gidilen bir gezinin en keyifli yanı, hiçbir detayın kaçırılmaması olsa gerek. Normalde yürürken gözümüzle dokunup birkaç saniye sonra unutacağımız her küçük ayrıntı çocuklarla birlikteyken üzerinde durulması gereken ilginç ve önemli varlıklar haline dönüşmez mi? Bir süs havuzu, o havuzun üzerinden geçen minicik bir köprü, suda yüzen iki ördek, kenarda hiç kimsenin oturmadığı tek bir salıncak, yürürken önünüze çıkıveren minik bir örümcek, az ileride ötüveren kahverengi horoz, çakıl taşları, sinekler, ballıbabalar, unutma beniler... Hepsinin başında tek tek durulur, hepsi tek tek incelenir. Hele ki bir de midilli varsa...




KRM'de çiçekleri incelerken bahçede bir midillinin yaşadığını ve onunla tanışabileceklerini öğrenince çocuklar çok heyecanlandılar. Onu görebilmek için kum piste giderek beklemeye başladılar. Birkaç dakika sonra Lokum karşılarındaydı. 




Çocuklar, atlarla iletişimin dokunarak kurulduğunu öğrendiler. Lokum'la burnunu okşayarak tanıştılar. Onu küçük bir tur yürütebilmek için ilerlemesini ve durmasını sağlayacak komutları öğrendiler. Turun sonunda da midillinin tekrar burnunu okşayarak ona teşekkür ettiler.




Lokum'la tanışıp tur attıktan sonra çiçeklerin dizili olduğu alana geçildi. Herbirinin adı tek tek soruldu, ardından okulumuz için çiçekler seçildi.




İlginç detaylarla dolu bir bahçede, çiçekler arasında ve Lokum eşliğinde keyifli bir sabah geçirdikten sonra seçtiğimiz çiçeklerle birlikte okulumuza döndük. Önümüzdeki günlerde bu çiçekleri ekecek ve bahçemizi renklendireceğiz. Böylece her bahçeye çıktığımızda canlı çiçekler bizi karşılayacak.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder