26 Kasım 2014 Çarşamba

Orff Deneyimi

Eğitim programımız içerisinde önemli bir yer tutuyor Orff yaklaşımı. Öğrencilerimiz her hafta Orff oyunlarına katılıyorlar ve Orff tabanlı müzik dersleri alıyorlar. Bu yaklaşım sayesinde etkisi uzun yıllara yayılan büyük kazanımlar sağlıyorlar. Ve biz bu kadar önem verdiğimiz Orff'u velilerimiz de tanısın istiyoruz. Çocuklar sene sonunda Orff sunumlarını gerçekleştirirken, o aşamaya hangi adımlarla ulaştıklarını, neler başarmakta olduklarını onların da gözlemlemelerini arzu ediyoruz. Bu amaçla da onları Orff'la tanıştırmak üzere her yıl bir yaşantı grubu oluşturuyoruz. 

P1020252

Bu yılın Orff yaşantı grubu geçtiğimiz pazar günü bir araya geldi. Eğitim ve Orff Koordinatörümüz Filiz Yaşar ve müzik öğretmenimiz Aylin İzgi'nin hazırladığı program üzerinden ilerleyen grubumuz, Orff oyunlarını deneyimleyerek bu yaklaşımın temel amaçları hakkında bilgi sahibi oldu.

P1020302

Velilerimiz birlikte dans ettiler. Orff enstrümanlarını kullandılar. Gruplar oluşturup tekerlemeler yazdılar. Yazdıkları tekerlemeleri ritm ve enstrümanlarla desteklediler. Birkaç saatlik bir süreçte pek çok oyuna katılma imkanını yakaladılar. 

P1020320

Öğrencilerimizle bir tema üzerinden giderken Orff yaklaşımının eğitim sürecimizi nasıl desteklediğini aktardık. Örneğin gökkuşağının renklerini öğrenirken, diğer disiplinlerden, danstan, müzikten faydalandığımızı oyunlarımızla gösterdik. 

P1020391

Çocukların farklı öğrenme şekillerine sahip olduklarını bir defa daha vurguladık. Her çocuk öğrenebilmeli. Bunu sağlamak için de her kanal değerlendirilmeli. İşte bu da kısaca çoklu zekanın temeli. Orff yaklaşımı, farklı şekillerde öğrenen çocukların öğrenme süreçlerini destekliyor ve bu sayede onlara büyük kazanımlar sağlıyor.

P1020408

Son olarak bizim kısa bir zaman dilimine sığdırdığımız pek çok oyunun öğrencilerimizle nasıl gerçekleştirildiğini aktardık velilerimize. İki yaş grubundan beklentimizin belki sadece davula basit bir ritmle vurmakken, yaş ilerledikçe ritmin geliştiğini, adımların, dansların, tekerlemelerin eklendiğini anlattı eğitmenlerimiz. Ve bir dansı hazırlamak için adım adım ilerlediğimizi, bu sürecin bazen bütün bir seneye yayıldığını söylediler. Ulaşılan noktada ise çocukların ne gibi kazanımlar sağladıklarını açıkladılar.

P1020413

İnanıyoruz ki Orff yaşantı grubumuza katılan velilerimiz artık bu yaklaşımla ilgili daha net fikir sahibi oldular. Ve umuyoruz ki aynı zamanda yetişkinlikten birkaç saatliğine uzaklaşıp kaygısızca, rahatça, çocukça eğlendiler, dans ettiler, oyunlar oynadılar. Çocuklarının okulunda çocukları gibi oldular. 
Katılan tüm velilerimize teşekkürler...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder