3 Nisan 2013 Çarşamba

Geri Dönüşüm

Çok önemli bir gezi gerçekleşirdik bugün. Kadıköy Belediyesi Ambalaj Atıkları Toplama ve Ayrıştırma Tesisi'ne giderek uzun bir süredir işlemekte olduğumuz geri dönüşüm temasının aşamalarından biri olan "ayrıştırma ve presleme"yi inceledik.

Gezimiz sırasında bize eşlik eden tesis yetkilisi Fikri Bey, çocuklarla geri dönüşüm hakkında uzun uzun sohbet etti. Birlikte nelerin çöp, nelerin geri dönüştürülebilen atık olduğunun üzerinden geçtiler. Ardından da hep beraber tesisi gezdik.


Atık Toplama ve Ayrıştırma Tesisi 2000 yılından beri faaliyet gösteriyor ve %300 kapasite ile günde on sekiz saat çalışıyor. İki yüz kişilik personelinin yarısı sahada atık topluyor, altmış kadar çalışan bant başında atık ayrıştırıyor, kalanlar da araç operatörlüğü gibi destek işleri gerçekleştiriyor. Kadıköy'ün yanı sıra Maltepe, Kartal, Bakırköy ilçelerinden toplanan atıklar da bu tesise geliyor.


Kadıköy ilçesinde düzenli olarak yapılan bilgilendirmeler ve verilen eğitimler sonucunda her dört kişiden biri geri dönüşüm yapıyor. Toplanan atık malzemelerin miktarı aylık 900 ton. Buna diğer üç ilçe de eklendiğinde tesiste ayrıştırılan atıkların toplamı 2000 tona çıkıyor.


Bant üzerinde, insan gücüyle ayrıştırılan maddeler daha sonra pet şişeler, kartonlar, karışık kağıt, naylon torba, renkli plastik gibi farklı gruplar halinde preslenerek fabrikalara gönderilmek üzere istifleniyor.


Bugünkü gezimiz hepimizi farklı açılardan etkiledi. Çocuklar, atık toplama araçlarından, kepçelerden ve forkliftten gözlerini alamadılar.  Biz büyüklerse mavi bir kutu içerisinde biriktirdiğimiz atıkların bir arada oluşturduğu görüntüden ve bunlar üzerinde - ister istemez sağlık sorunları yaşayarak - çalışan insanlardan çok etkilendik. Çalışanlara elimizden gelen ufacık bir desteği vermek adına atıklarımızı farklı torbalarda biriktirmeye karar verdik. Tonlarca atık arasında belki üç - beş torba. Yine de kıyıya vurmuş sayısız deniz yıldızı içinden suya geri atılan birkaç tanesi misali ufak da olsa yaratabileceğimiz bir fark...


Ve daha da önemlisi, çocuklara aşıladığımız geri dönüşüm bilinci... Çoğu zaten evlerinden de bu kavrama aşinalar. Son birkaç haftadır okulda da yoğun bir şekilde geri dönüşüm teması üzerinde çalışıyorlar. Artık hangi atıkları geri dönüştürebileceklerini, bunu nasıl yapmaları gerektiğini biliyorlar. Geri dönüşüm sembolünü tanıyor, ellerine geçen ambalajlarda bu sembolü arıyorlar. İşte yaratmamız gereken esas fark da bu galiba.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder