11 Nisan 2012 Çarşamba

Seminerden Bize Kalanlar

Bir süredir bilgisini verdiğimiz "Okul Olgunluğu" seminerimizi geçtiğimiz pazar günü gerçekleştirdik. Pek çok velimizin ilgi göstererek katıldığı seminerde Yrd.Doç.Dr.Tamer Ergin misafirimiz oldu ve bizleri çocukların gelişim alanları, okul olgunluğu ve okuma - yazma becerilerinin olgunluk sinyalleri konularında bilgilendirdi. Seminerden bize kalanlara gelince...

Bir saati aşan konuşması sırasında Tamer Bey'in paylaştığı gözlem ve deneyimlerini, yaptığı örneklemeleri, aktardığı modelleri ve farklı akademik araştırmaların sonuçlarını, bizlere oynattığı oyunları tek tek buradan aktarmak pek mümkün değil. Fakat seminerde kafamızda kalan birkaç başlığı vurgulamak mümkün.


Tamer Bey, çocuklarda gelişimin oluşumunun değişmediğini ama sürelerinin değiştiğini yani çocukların bireysel farklılıklar gösterdiğini anlattı. Her bebeğin farklı zamanlarda olsa da yürümeyi öğrenmesi gibi her çocuğun nihayetinde okula başladığını, okuma - yazmayı öğrendiğini söyledi. Okul olgunluğu söz konusu olduğunda çocuğun farklı gelişim alanlarında belirli bir düzeye gelmesinin beklendiğini, bir çocuğun bu düzeye ulaşmamasının herhangi bir rahatsızlık, gelişimsel bir bozukluk anlamına gelmediğini vurguladı. Okul olgunluğunun değerlendirilmesi konusunda Küçük Ağaç'ta iki uzmanın, Işık Hanım ve Buket Hanım'ın yoğun şekilde çalıştıklarını, gerekli testleri yaptıklarını hatırlattı ve onlardan gelecek bilgilerin dikkate alınmasının önemli olduğunu söyledi.


Okul öncesi eğitimin önemi üzerinde de duran Tamer Bey, okul öncesi eğitimin çocukların gelişim dönemine dinamizm katan bir çevre sağladığını ve onlara düşünme becerilerini kazandırdığını anlattı. Bununla beraber gelişim sürecinde aile ve ev ortamının çok önemli olduğuna da dikkat çekerek okulların laboratuvar ortamlar olduğunu, edinimin evde sağlandığını söyledi.


Tamer Bey, normalde çocuklarla yaptığı bazı çalışmaları seminer esnasında bizlerle gerçekleştirdi. Ardından aynı çalışmaları çocuklarla yaptığı zaman aldığı ilginç sonuçları paylaştı. Farklı ülkelerin eğitim modelleri hakkında bilgi verdi ve bizim bu modellerden neleri örnek alabileceğimiz, evlerimizde çocuklarımızla ne gibi oyunlar oynayabileceğimiz, birlikteliklerimizi nasıl yönlendirebileceğimiz konularında önerilerde bulundu.


Çok keyifli bir atmosferde geçen seminer, Tamer Bey'in yetişmesi gereken diğer bir programı olmasa kolay kolay bitecek gibi değildi. Seminer sonrasında velilerimizden aldığımız geri bildirimler ise çok olumluydu. Katılan tüm velilerimiz için "okul olgunluğu" kavramı çok net bir hal aldı. Çocuklarımızın farklı alanlardaki gelişimlerini desteklemek adına evlerimizde yapabileceklerimiz konusunda pek çok fikrimiz oldu. Kısacası, seminerden bize çok önemli ve değerli bilgiler kaldı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder