25 Eylül 2014 Perşembe

Çamurlu ve Mutlu

Bu hafta çok özel bir atölye çalışması gerçekleştiriliyor. Hem de çok yakınımızda. Artık iyiden iyiye bir proje alanına dönen, hızla kaybettiği yeşilinin yerine aynı hızla beton bloklar dikilen İstanbul'da büyümekte olan çocuklarımız için hazırlanmış bir çalışma. Bu çalışmada çocuklar en eski ve doğal yapı malzemelerinden biri olan kerpiçle tanışıyorlar. Biz, bunun öğrencilerimiz için güzel bir deneyim olacağını düşündük ve  ilk gezimizde Atölye Çamur'a giderek kerpiçten heykeller yaptık.

DSCF6804

Atölyenin gerçekleştirildiği Mehmet Sait Aydoslu İşitme Engelliler Ortaokulu'nun bahçesine ulaştığımızda bizi iki velimiz karşıladı. Öğrencilerimizden Ömer Marsel'in annesi Eda Hanım ve mezunlarımızdan Kuzgun'un annesi Raife Hanım. Eda Hanım bizi bu projede organizatör ve eğitmen olarak birlikte çalıştığı Viktoria Scholz ve Gitte Vogel Şirin ile tanıştırdı. Ardından çalışmamız başladı.

Önce ayakkabılar ve çoraplar çıkarıldı. Kollar ve paçalar sıvandı. Ve çocuklar kerpiç yapmaya başladılar. Toprak, su ve samanı karıştırarak ayaklarıyla ezdiler. Bu sayede önce kullanacakları çamuru hazırladılar.

20140924_132218DSCF6855

DSCF6854

Çamur hazır olduğunda sıra heykel yapmaya geldi. Bazı öğrencilerimiz masa başında küçük ölçekli eserler hazırlamayı tercih ettiler.

DSCF6829

DSCF6848

Diğer öğrencilerimiz ise ana yapısı önceden hazırlanmış, büyük ebatlı heykeller üzerinde çalıştılar.

DSCF6897DSCF6837

 DSCF6873DSCF6898

DSCF6840

Hepsi okulumuzdaki atölye çalışmalarında çamurla çalışmış, çamurdan eserler oluşturmuştu. Fakat ilk defa bugün üç farklı malzemeyi bir araya getirerek ve hem ellerini hem de ayaklarını kullanarak kendi çamurlarını hazırladılar. Ardından da kendi hazırladıkları çamurla küçükten büyüğe farklı ebatlarda heykeller yaptılar. Çok kısa bir süre içerisinde hepsi çamura bulanmıştı. Elleriyle, ayaklarıyla, yüzleriyle, hatta bütün bedenleriyle... Ve bu derece çamurlanmak hepsinin çok hoşuna gitti. 

DSCF6908

Atölye Çamur, 2015 yazında sabit bir mekanda çalışmalarına devam etmeyi hedefliyor. Fakat şimdilik Mehmet Sait Aydoslu İşitme Engelliler Ortaokulu'nun bahçesindeler. 28 Eylül'e kadar kerpiç hazırlama ve kerpiçten heykeller yapma tecrübesini bu mekanda yaşayabilirsiniz. Kaçırmamanızı tavsiye ederiz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder