13 Şubat 2013 Çarşamba

1-1-0


Bu haftanın numarası 1-1-0. Çocuklar artık itfaiyeyi aramaları gerektiğinde bu rakamları peş peşe tuşlamaları gerektiğini biliyorlar. İtfaiyeyi aramaları gerekmesin diye nelere dikkat etmeleri gerektiğini de öğrendiler. Kediler ve Zürafalar dün Kadıköy İtfaiyesi'ndeydiler. Dinlediler, izlediler, sordular, öğrendiler. Hatta ziyaretleri sırasında gelen bir ihbarla itfaiyenin nasıl harekete geçtiğini de gördüler. Heyecan verici bir geziydi.



Önce bizimle ilgilenen memurdan itfaiyenin görevleri, kullandığı araçlar ve itfaiyecilerin giydikleri kıyafetler hakkında bilgi aldık. Çocuklar itfaiyenin görevlerinden en önemlisini biliyorlardı zaten; kedileri kurtarmak. Kıyafetleri gördükleri anda da kafalarında tek bir soru oluştu; "Kask takacak mıyız?" Heyecanlı bekleyişleri itfaiye memurunu dinlemelerine engel olmadı. Ondan evde ocakla ve kesici aletlerle oynamamaları gerektiğini ve parmaklıkların arasından ya da üstünden geçmenin tehlikeli olabileceğini öğrendiler. Ardından sıra itfaiye aracının içini görmeye geldi.


DSCF0591

Çok yüksek olan araca yardımla binip yine yardımla inen çocukların sireni duyma istekleri de geri çevrilmedi. Araç çalıştırıldı ve sirenler öttürüldü. Beklediğimizden fazla ses çıkınca kulaklarımızı kapatmak zorunda kaldık.


Daha sonra 24 metre yüksekliğe ulaşabilen merdiven aracını gördük.


Ve sonunda sıra kaskı takmaya geldi. Sırayla bütün çocuklar kırmızı kaskı kafalarına geçirip itfaiyecilerin yangın sırasında giydikleri kıyafetleri denediler.

DSCF0602DSCF0603

O esnada bir anons duyuldu. İtfaiyeye bir ihbar gelmişti ve biraz önce incelediğimiz merdiven aracı bir kediyi kurtarmak üzere harekete geçti. İhbar hemen geri alınınca araç tekrar park edildi. Fakat biz anonsla birlikte harekete geçen itfaiyecileri izleme fırsatını yakalamış olduk. Epeyce de heyecanlandık.

Çocuklara itfaiye ile ilgili eğitimlerini veren memurlar onlar araçları incelerken velilerimizle paylaşmamız için bazı ilave bilgiler de aktardılar. Gelen bir ihbarla harekete geçen itfaiyeciler, gündüz vakti 30 saniyede, gece de 45 saniyede kapıdan çıkış yapıyorlar. Bu süre dünyada kabul edilen bir dakikanın çok çok altında. Öte yandan böyle bir hızla yola çıkan ve normal şartlarda en fazla altı dakikada yangın alanına ulaşması hedeflenen araçlar, İstanbul trafiğinde çok zorlanıyorlar. İtfaiyeciler bizden destek bekliyorlar. Araçları geniş olduğu için dar sokaklarda ilerlemekte güçlük yaşayan itfaiyenin geçişini yol kenarına bilinçsizce park edilmiş araçlar daha da zor hale getiriyor. Aynı şekilde İstanbul trafiğinde ilerlemekte de problem yaşayan itfaiyecilerin bizden istekleri, itfaiye sirenini duyduğumuzda yolu onlara açarak geçişlerini kolaylaştırmamız.

İstanbul İtfaiyesi ihtiyaç duyanların yardımına daha hızlı yetişmek ve daha iyi hizmet verebilmek için canla başla çalışıyor. Genç ve bilgili personelinin çoğu ya spor akademisi ya da mühendislik fakültesi mezunu. Bizler her yıl ziyaret ettiğimiz Kadıköy İtfaiyesi'nden her defasında güven duyarak, içimiz rahat ayrılıyoruz. Çocuklarsa kahramanları olan itfaiyecileri görmüş olmanın heyecanıyla dönüyorlar okula.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder